Basisschoolleerlingen planten 125 bomen in Land van Cuijk tijdens laatste boomfeestdag van plantseizoen


14 maart 2024

Maar liefst 125 bomen zijn vandaag geplant aan de Schippersdijk in Mill. Daarvoor staken 55 leerlingen van de basisscholen Kameleon en De Lens flink de handen uit de mouwen. De estafette van boomfeestdagen in de gemeente Land van Cuijk die in november van start ging, kwam daarmee tot een einde. “Het is geweldig om leerlingen ook tijdens deze laatste boomfeestdag weer zo enthousiast bezig te zien,” zegt onze dagelijks bestuurder Sikko Oegema. “Ze dragen bij aan hun eigen duurzame en gezonde leefomgeving door zelf een boom te planten. Dat is toch fantastisch!”

Leerlingen basisscholen Kameleon en De Lens en dagelijks bestuurslid Sikko Oegema.

Feestelijk tintje

De organisatie van deze laatste boomfeestdag van het plantseizoen was in handen van Stichting Nationale Boomfeestdag en Staatsbosbeheer, die dit jaar haar 125e verjaardag viert. Ter ere van dit jubileum ontving Staatsbosbeheer namens de gemeente Land van Cuijk, de provincie Noord-Brabant en ons waterschap een toepasselijk cadeau: een mooie boom. Samen met de bestuurders plantten drie leerlingen deze jubileumboom die gemarkeerd werd met een speciaal bordje. Daarna gingen alle leerlingen aan de slag met het planten van de bomen.

Klimaatverandering

In het programma ‘Klimaatbestendig Land van Cuijk’ werken de gemeente Land van Cuijk en ons waterschap samen aan maatregelen om overlast door klimaatverandering te voorkomen. Deze boomfeestdagen horen daar ook bij. Dat de boomfeestdagen de kinderen klimaatbewust maken, bevestigt een van de leerlingen: “Bomen zijn belangrijk omdat ze CO2 opnemen en het is goed voor de dieren. En voor schaduw!” Om de gemeente ‘klimaatproof’ te maken, leggen we daarnaast samen groen-blauwe schoolpleinen aan en organiseren we tuinvergroeningsacties. Meer bomen zijn belangrijk voor het tegengaan van hitte in steden, voor het vasthouden van water en voor de waterkwaliteit en biodiversiteit in het water. De gemeente wil in de huidige bestuursperiode 90.000 bomen planten. Voor iedere inwoner één.

Van links naar rechts: Antoinette Maas (wethouder Land van Cuijk), Hagar Roijakkers (gedeputeerde provincie Noord-Brabant), Sikko Oegema (dagelijks bestuurslid waterschap Aa en Maas), Marleen van den Ham (directeur Stichting Nationale Boomfeestdag).

Op naar plantseizoen 2024-2025

Het komende plantseizoen, de periode van november ‘24 tot en met maart ‘25, organiseren we samen met de gemeente Land van Cuijk een vervolg op deze succesvolle estafette van boomfeestdagen. Daarin zoeken we weer de samenwerking met onze gebiedspartners op. Ook betrekken we weer meerdere scholen in het Land van Cuijk, zodat we weer veel kinderen bereiken. Samen leggen we een goede bodem voor het klimaatbewustzijn van de volgende generatie!

Subsidie vergroenen schoolpleinen

Basisscholen, scholen voortgezet onderwijs en mbo-instellingen kunnen een subsidie aanvragen om hun schoolplein te vergroenen. Vanaf 1 mei 2024 gaat de de regeling Schoolplein van de Toekomst open, die mogelijk wordt gemaakt door de Brabantse waterschappen, het Cultuurfonds Noord-Brabant en Provincie Noord-Brabant.

Lees ook ons eerdere nieuwsbericht over de 2e boomfeestdag in Land van Cuijk: Basisschoolleerlingen Land van Cuijk planten nieuwe bomen tijdens boomfeestdag.