Winterse wandeling in de Deurnsche Peel


25 januari 2024

Hoewel de sneeuw alweer is verdwenen, zag het afgelopen weekend in de Deurnsche Peel er nog heel anders uit. En met een temperatuur van -2 graden en een ijzige wind was het ‘best fris’ voor een wandelexcursie. Het hield zo’n 46 belangstellenden niet tegen om mee op pad te gaan voor een uitleg over project Leegveld.

De werkzaamheden voor het hoogveenherstel zijn in juli vorig jaar afgerond. Het was een groot project dat door de omgeving met een scherp oog werd gevolgd. Samen met Staatsbosbeheer en aannemer Wetering gaven we op zaterdag 20 januari een excursie om te vertellen over de resultaten. We vertelden over de effecten die we nu al zien van de uitgevoerde maatregelen. En over hoe de natuur zich herstelt.

Kern van het natuurgebied in

Er zijn eerder excursies voor project Leegveld gegeven vanuit Natuurpoort de Peel in Deurne. Deze keer was Hoeve Willem III in Helenaveen het startpunt. Van hieruit konden we direct de kern van het Natura2000-gebied in. Dat deel is normaal niet toegankelijk voor bezoekers. Onderweg legden we uit waarom een bepaald waterpeil voor de ontwikkeling van het veen nodig is. Bij de kades, compartimenten en stuwen vertelden we hoe het waterpeil wordt beheerd.

Verdeeld over 3 groepen gingen de deelnemers op pad

Mooie winterse beelden

De omstandigheden voor de excursie leken eerst niet ideaal. Het was een beetje ploeteren door de sneeuw, modder en het water. Een enkeling hield er zelfs natte voeten aan over. Maar dat mocht de pret niet drukken. Op een gegeven moment brak dan toch de zon door en ging de wind liggen. Het zorgde voor nog mooiere winterse beelden. Bij terugkomst was de meestgestelde vraag: ‘Wanneer is er weer een excursie?’. Dat zien we als een groot compliment voor het project en de natuur!

foto 3
Schotbalkstuw
foto 2
Deurnsche Peel
foto 4
Deurnsche Peel


Meer informatie over project Leegveld