Ben jij een goede doorspoeler? Dan win jij ons carnavalsembleem!


1 februari 2024

Als echte rePPPorters gingen we de straat op om te zien of voorbijgangers weten welke 3 P's door de wc gespoeld mogen worden. En om mensen bewust te maken wat er gebeurt als de verkeerde dingen erin belanden. Een goede timing in aanloop naar carnaval, want als cadeautje voor het meewerken aan onze video ontvingen de doorspoelers ons eigen carnavalsembleem!

Zijn deze voorbijgangers goede doorspoelers? Check het in deze video!

Carnavalsembleem: ‘We moake oe de pis nie lauw, moar wel verrekes skon’

‘We moake oe de pis nie lauw, moar wel verrekes skon’. Deze leus zie je komende carnaval mogelijk wel eens voorbijkomen in Oost-Brabant. We lanceerden in november namelijk een eigen carnavalsembleem met die tekst. Liefhebbers maakten kans deze te winnen. Een ludieke actie met een ‘grote boodschap’. Dit carnavalsembleem bleek in trek en zorgde voor een hoop voorpret in aanloop naar carnaval!

Wil jij carnaval 2024 er ook bij lopen met zo’n tof embleem?

En verzekerd zijn van een leuke gespreksopener in de kroeg? Stuur dan een mail naar communicatie@aaenmaas.nl. Maak een leuke selfie of foto met dit embleem op jouw jas of kostuum tijdens carnaval en deel deze met ons via onze social media kanalen of mail deze naar communicatie@aaenmaas.nl.

Bewustwording: wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit

Deze campagne is bedoeld om inwoners bewust te maken van hoe zij zelf kunnen bijdragen aan schoon water. Wat niet in het afvalwater komt, hoeven wij er namelijk ook niet uit te halen. Want dagelijks spoelen we in Nederland zo’n 35 liter schoon water door de wc of het afvoerputje. Maar helaas spoelen we ook zaken die niet in de wc thuishoren door, zoals vochtige doekjes, maandverband, tampons en condooms. Bijna 4 op de 10 Nederlanders spoelt deze zaken door de wc, blijkt uit publieksonderzoek van de waterschappen.  Ook frituur- of oliebollenvet eindigt bij 38% van de Nederlanders nog in de gootsteen of wc.

Tijdens de feestdagen gingen we ook de straat op met ons 'VET'-probleem om te zien of mensen de FlushFactor hebben

Alleen 3 P’s in de wc of gootsteen: POEP, PLAS EN (Plee)PAPIER

Het blijkt dus nog lastig: wat mag ik nou wel of niet doorspoelen? Maar eigenlijk is het heel gemakkelijk. Alleen de 3 P’s mogen worden doorgespoeld: Poep, Plas en (wc-)Papier. Dus geen tampons, vochtige doekjes, verf, chemische middelen, medicijnen of frituurvet. Deze materialen zijn moeilijk uit afvalwater te zuiveren en kunnen zorgen voor verstoppingen in jouw riolering of bij onze rioolgemalen. Op die laatste plekken worden ze eerst ontvangen, voordat ze bij onze zuivering komen. De kosten om deze verstoppingen te verhelpen, lopen jaarlijks hoog op.

Lees meer hoe wij dagelijks afvalwater zuiveren