Wie wint de Gouden Hiep bij NK Maasheggenvlechten?


28 februari 2024

Wie pakt dit jaar de Gouden Hiep? Dat is de grote vraag tijdens de 18e editie van het Nederlands kampioenschap Maasheggenvlechten. Dat vindt plaats op zondag 10 maart op Portaal de Vilt, te vinden aan de provinciale weg van Beugen naar Oeffelt.

Een recordaantal teams doet dit jaar mee: meer dan 55. Dat zijn ruim 200 vlechters. Ieder team vlecht een heg van 8 meter en de jury beoordeelt of ze dit op de juiste manier doen. De deelnemers mogen alleen handgereedschap, zoals een hiep, handzaag of takkenschaar gebruiken. De Gouden Hiep, oftewel wisseltrofee, gaat met de winnaars mee naar huis.

Naast de deelnemers zijn er ook heggenvlechters uit andere landen aanwezig. Zij geven een demonstatie van hun technieken. Zo stuurt Engeland haar kampioenen en zijn er ook Belgische en Franse vlechters.

Nieuw leven ingeroepen

Heggenvlechten is een ambacht waarbij heggen volgens een bepaalde techniek in elkaar worden gevlochten. Boeren deden dit vroeger om hun grond af te bakenen en dieren binnen of juist buiten te houden. In de afgelopen decennia hebben schrik- en prikkeldraad veel van dit soort heggen vervangen.

Het ambacht werd begin deze eeuw weer opgepakt rond de uiterwaarden van de Maas bij Cuijk, Gennep en Boxmeer. Sinds een aantal jaren groeit het aantal maasheggenvlechters zelfs weer. Er zijn cursussen om de techniek te leren en er worden nieuwe heggen aangeplant.

Lees hier meer over Maasheggenvlechten

Uitgeroepen tot werelderfgoed

Maasheggenheggenvlechten is in 2018 erkend als immaterieel UNESCO-werelderfgoed. De Maasheggen is het enige Nederlandse Unesco biosfeergebied. Met het vlechten dragen alle deelnemers bij aan het in stand houden van dit bijzondere gebied.

Het NK Maasheggenvlechten is zondag 10 maart van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang en parkeren zijn gratis.