De Graafsche Raam kan gaan groeien en bloeien


Woensdag 24 april hebben ruim 100 genodigden en geïnteresseerden weer en wind getrotseerd om samen de nieuwe natuur langs de Graafsche Raam feestelijk te openen. Ruim 3,5 kilometer beek hebben we natuurlijker ingericht. Van houtpakketten in de beek tot flauwe oevers en moeraszones. Het is nu een prachtig gebied om doorheen te struinen!

Feestelijke opening

Bij Aa en Maas zijn we het wel gewend om ons voor te bereiden op klimaatextremen en dat was woensdag bij Gemaal van Sasse ook wel nodig. De hagelbui aan de start van de bijeenkomst was een spetterend begin. Gelukkig toen we op pad gingen om de nieuwe natuurelementen te bekijken, werd het droog en brak het zonnetje even door. Onder leiding van de projectleiders Joost Jansen en Lieke de Bruijckere en onze ecoloog Bram Spierings konden alle aanwezigen meer horen over wat we hebben gerealiseerd. We maakten een wandeling langs o.a. de ijsvogelwand, flauwe natuurvriendelijke oevers, hout in de beek en over het perceel ‘Speelraam’ dat we samen met IVN hebben ontworpen. Aan het einde van de wandeling hebben alle genodigden gezamenlijk zaadbommen van IVN Grave gegooid om zo het project symbolisch te openen. Nu kan het gebied verder gaan groeien en bloeien!

Foto's feestelijke opening

Herinrichting Graafsche Raam

Over een traject van ruim 3,5 kilometer hebben we een ecologische verbindingszone gemaakt met natuurlijke oevers, poelen en fauna passages. Deze natuurstrook is een verbinding tussen natuurgebieden. Planten en dieren hebben zo meer leefruimte en verplaatsen zich veilig. Er is zeker ook aan de recreant gedacht door de aanleg van bijvoorbeeld struinpaden en kano opstapplaatsen. De beek speelt daarnaast een belangrijke cultuurhistorische rol, dit is meer zichtbaar gemaakt door bijvoorbeeld kazemat vrijer te maken van begroeiing. Samen met IVN Grave hebben we een plan bedacht voor het perceel bij Gemaal van Sasse. We hebben het ingericht met insectenhotels, wilgentunnels, plukvelden, fruitbomen en nog veel meer.

Meer informatie over het project Graafsche Raam

Bekijk de Graafsche Raam van boven

Zowel voorafgaand, als tijdens en na de herinrichting van de Graafsche Raam hebben we droneopnamen gemaakt. Vanuit de lucht is de verandering in het landschap heel goed te zien. Deze indrukwekkende beelden zijn gebundeld in één dronefilm.

Ga ook op pad!

Wanneer het weer wat gunstiger is, nodigen we je graag uit om ook de nieuwe natuur langs de Graafsche Raam en de rijke historie van het gebied te komen ontdekken. Je kan van Gemaal van Sasse tot aan de Beerschemaasweg vrijwel overal vlak langs de beek wandelen. Ook kan je een groot deel langs de Graafsche Raam fietsen. Om de historische stad Grave te ontdekken kan je onze Waterweetjeswandeling maken.