Mijlpaal op de rioolwaterzuiveringen in Aarle-Rixtel en Asten


1 november 2023

Het tijdrovende ‘vissen’ met een driepoot vishaak om de voortstuwer (ook wel menger) uit de waterbak te halen, is nu verleden tijd.

Dankzij onze vruchtbare samenwerking met GRT introduceren we met trots onze eerste testconstructie. Hierbij plaatsen we de voortstuwer op een stevige voet, verbonden met een RVS koker van zo'n 6 meter. Zo kan onze hijskraan het geheel zonder problemen omhoog takelen. Deze nieuwe aanpak heeft als grootste voordeel dat de kans op beschadiging van de voedingskabel tijdens het uit het water halen (het ‘vissen’) kleiner is en maakt het proces makkelijker. In onderstaande video zie je hoe dat gaat.

Honderden kilo’s billendoekjes

We halen de voortstuwer eens in de zoveel tijd uit het water voor onderhoud  en inspectie. Dan verwijderen we meer dan 100 kilo billendoekjes en verversen we de olie. Zo’n voortstuwer weegt door al die billendoekjes en andere rotzooi soms wel 800 kilo en ligt op 4 meter diepte. Probeer dat maar eens met vishaak omhoog te tillen zonder iets te beschadigen. Dat is bijna onmogelijk.

driepoot vishaak

Voortstuwers zorgen voor voortstuwing van het water

Op onze rioolwaterzuiveringen maken we het rioolwater van alle huishoudens en bedrijven in ons werkgebied zo schoon dat het de natuur weer in kan. Dat zuiveren gaat in verschillende stappen. Een menger/voortstuwer gebruiken we tijdens een van die stappen in actiefslibtanks. Dat is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van het zuiveringsproces. De afvalstoffen worden hier namelijk afgebroken. In de beluchtingsbak ‘eten’ bacteriën het afvalwater ‘schoon’. Daarvoor hebben zij zuurstof nodig. Menger/voortstuwers zorgen voor stroomsnelheid en daarmee voor extra menging en voorstuwing van het water waardoor dit proces sneller gaat en de bacteriën hun werk kunnen doen.

Meer weten over de werking van het waterzuiveringsproces?

Lees onze informatiepagina en bekijk het filmpje over het zuiveren van afvalwater.