Wandel 5 december mee in Boxmeer, dwars door de nieuwe waterberging


24 november 2023

We zijn klaar! Waterschap Aa en Maas heeft samen met de gemeente Land van Cuijk en andere betrokkenen in het gebied de Oeffeltse Raam bij Boxmeer klimaatbestendig gemaakt. We hebben o.a. een waterberging aangelegd om overtollig water op te vangen en een unieke extra waterinlaat gecreëerd om droogte te verminderen. We nodigen je dinsdag 5 december tussen 12:00 en 13:00 uit voor een feestelijke wandeling door het nieuwe waterbergingsgebied naast Saxe Gotha. Deze opening is speciaal voor iedereen die geïnteresseerd is in dit prachtige gebied, of je er nu dagelijks een lunchwandeling maakt of gewoon betrokken bent bij de omgeving.

Het project in het kort

In een tijd waarin hevige regenval en langdurige droogte toenemen, was het cruciaal om de beek en de omgeving aan te passen aan deze nieuwe realiteit. In dit project hebben we samen met de omgeving gekeken naar oplossingen om het gebied rond de Oeffeltse Raam klimaatbestendig te maken. Hier zijn concrete plannen uit gekomen en deze zijn nu gerealiseerd. We hebben o.a. een waterberging aangelegd om overtollig water op te vangen vanuit industrieterrein Saxe Gotha. Ook hebben we een unieke extra waterinlaat gecreëerd. Via twee gemalen zorgen we voor extra wateraanvoer vanuit de Maas om ook tijdens droogte water in de beek te houden. Hierdoor zorgen we het hele jaar door voor voldoende en niet té veel water, voor natuurontwikkeling en het handhaven van de grondwaterstand voor de agrarische sector. Bovendien hebben we de ecologie van het gebied verrijkt door onder andere de aanleg van beverpoelen en natuurvriendelijke oevers.

Waterberging naast Saxe Gotha
Waterberging naast Saxe Gotha

Beleef de waterberging!

Tijdens een feestelijke lunchpauze kan je op eigen gelegenheid een wandeling maken door de waterberging heen en lees je onderweg meer over de genomen maatregelen in het gebied. Je hoeft je niet aan te melden. Kom gewoon langs en wandel rond wanneer het jou uitkomt. De rondgang duurt maximaal een half uur, ideaal voor de lunchpauze dus. Als je zin hebt, kun je voorafgaand aan de wandeling een warm drankje, lunchsnack of een sinterklaaslekkernij halen bij onze informatiestand.

  • Datum: dinsdag 5 december 2023
  • Tijd: tussen 12:00 en 13:00 uur
  • Locatie: Waterberging, ter hoogte van de Raamstraat of Kleine Broekstraat in Boxmeer
  • Tip: hou het weerbericht in de gaten en draag goede wandelschoenen of laarzen

Lees meer over de feestelijke wandelroute op de flyer (pdf, 8.2 MB)

Dronefilm

Wil je alvast een voorproefje van de veranderingen in het gebied? Zowel voorafgaand, als tijdens en na de herinrichting van de Oeffeltse Raam hebben we droneopnamen gemaakt. Vanuit de lucht is de verandering in het landschap heel goed te zien. Deze indrukwekkende beelden zijn gebundeld in één film.

Lees meer over de gerealiseerde werkzaamheden langs de Oeffeltse Raam op de projectpagina


Vragen? Neem contact op met:

Guido Atsma

Guido Atsma 1 Aa en Maas
Functie
Projectleider
E-mail
gatsma@aaenmaas.nl