Schouw 2023: We houden rekening met extreem nat najaar


9 november 2023

Mensen die aan een sloot (B-watergang) wonen zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van die sloot. Jaarlijks controleren wij of dat goed gebeurd is. Is dat niet het geval, dan sturen wij een brief met het verzoek om dat alsnog te doen. Deze controle noemen we de schouw. Dit jaar zullen we vanwege het extreem natte najaar rekening houden met extra tijd voor dat onderhoud.

De afgelopen jaren vond de jaarlijkse schouw plaats op 1 januari, vanaf dit jaar op 15 november. We hebben die datum vervroegd, omdat het normaal gesproken steeds natter wordt richting de winter. Dat maakt het slootonderhoud lastig. Dit jaar hebben we echter al vroeg te maken met extreem natte omstandigheden. We zullen daarom rekening houden met een langere termijn die nodig is om het onderhoud alsnog uit te voeren. Als we bij de schouw constateren dat het onderhoud niet op orde is, sturen wij die mensen een brief waarin we aangeven wat er moet gebeuren en welke tijd daarvoor wordt gegeven.

Onderhoudsplicht geldt hele jaar, dus begin op tijd

Mensen die langs een schouwsloot wonen zijn verantwoordelijk voor een schone sloot. Dat geldt voor het hele jaar, dus niet alleen in de schouwperiode. Zet daarom niet de schouwdatum, maar ‘reminder slootonderhoud’ alvast in je agenda vanaf september. Of neem het voortaan meteen mee nadat je jaarlijks de gewassen van het land haalt of je tuin winterklaar maakt!

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op deze pagina. Via ‘zoeken op postcode’ kun je zien of er op jouw perceel sprake is van een schouwsloot. Voor vragen kun je bellen naar 088 - 17 88 000 of een mail sturen naar slootonderhoud@aaenmaas.nl.