Herinrichting natuurgebied 't Gulden Land van start


12 mei 2023

Tussen de Kop van Aarle-Rixtel en het centrum van Helmond-Noord ligt natuurgebied ’t Gulden Land. Samen met gemeente Helmond en gemeente Laarbeek werken we aan de herinrichting van ‘t Gulden Land. Op donderdag 11 mei gaven onze dagelijks bestuurder Peter van Dijk, wethouder Arno Bonte (gemeente Helmond) en wethouder Joan Briels (gemeente Laarbeek) met een openingshandeling het startsein voor de uitvoering van het eerste deelproject Beekherstel Gulden Aa.

Natuurontwikkeling 't Gulden Land: het beekherstel van de Gulden Aa

In april is begonnen met de uitvoering van het deelproject 'Beekherstel Gulden Aa'. Dit is het eerste deelproject in uitvoering voor 't Gulden Land. Omdat deze ontwikkeling in Helmond plaatsvindt, voert gemeente Helmond de werkzaamheden uit. Dit project is de eerste die wordt uitgevoerd in de natuurontwikkeling van 't Gulden Land.

De beekherstel van de Gulden Aa

De Gulden Aa is een beek die tegen het centrum van Helmond begint. De beek wordt deels verlegd, waardoor de beek op sommige plekken sneller of juist langzamer stroomt, en er komen poelen. Dat is goed voor de waterkwaliteit en vergroot de biodiversiteit. Ook wordt een stuw vervangen door een vispassage. Vissen kunnen hierdoor weer van en naar de Aa zwemmen.

Door 't Gulden Land te ontwikkelen wordt het gebied een nog mooiere omgeving voor mens en dier. Daarom ontwikkelen we het met de gemeente Helmond en de gemeente Laarbeek tot een gebied waar natuur, water, cultuurhistorie en recreatie hand in hand gaan. Met deze start wordt ook de bijzondere samenwerking met de gemeenten benadrukt.

Opening GULDEN AA 2023-05-11 Henk v Dijk bor (44)
Vlnr: Arno Bonte (gemeente Helmond), Peter van Dijk (waterschap Aa en Maas)
en Joan Briels (gemeente Laarbeek). Fotograaf: Henk van Dijk.

Werkzaamheden

De brug van het Janus Meulendijkspad is inmiddels vervangen op een andere plek. De locatie van de brug is op een centrale plek in ’t Gulden Land. Een mooie plek om over heen te fietsen en over de beek heen te kijken. In het ontwerp van de brug is het logo van ‘t Gulden Land verwerkt. De stalen brug is 100% circulair. Tijdens de starthandeling werd de brug officieel geopend door de bestuurders Wie de nieuwe brug wil betreden, heeft nog even geduld nodig. Begin juni verwacht gemeente Helmond het werk rondom de brug af te ronden. Dan kan deze weer open voor verkeer.

Project 't Gulden Land is mede gefinancierd door provincie Noord-Brabant

Meer informatie over project 't Gulden Land

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice