Afspraken voor water- en natuurbeheer in het Leegveld


9 maart 2023

Op woensdag 8 maart kwamen we met vertegenwoordigers van provincie Noord-Brabant, Staatsbosbeheer, gemeente Deurne samen in de Deurnsche Peel. Eerder al maakten we onderling afspraken over het eigendom, beheer en onderhoud van de gronden waarop de werkzaamheden voor het hoogveenherstel worden uitgevoerd. Nu de eindstreep daarvan in zicht is, was het tijd om die afspraken te bekrachtigen.

Het betreft specifiek de gronden binnen project Leegveld waarvan provincie Noord-Brabant, Staatsbosbeheer, gemeente Deurne en waterschap Aa en Maas eigenaar zijn. Hoogveen is een bijzonder type natuur met zeer zeldzame planten en dieren. Om te voorkomen dat het hoogveenlandschap verdwijnt, voeren we in opdracht van de provincie sinds april 2021 maatregelen uit.

Sleuteloverdracht

Na de ondertekening van de gemaakte afspraken, reikte gedeputeerde Elies Lemkes-Straver aan Marinus Biemans (gemeente Deurne), Wilka Guelen (Staatsbosbeheer) en onze bestuurder Ernest de Groot bijzondere sleutels uit, gemaakt door de Deurnese kunstenaar Dirk Verberne. Daarmee gaf zij symbolisch de toegang tot de gronden weer terug.

leegveld05
Vlnr: gedeputeerde Elies Lemkes-Straver, Marinus Biemans, Wilka Guelen en Ernest de Groot.
leegveld06
De symbolische sleuteloverdracht

‘Het is net als uw huis’

De gedeputeerde stond vervolgens stil bij het belang van goede afspraken over het water- en natuurbeheer van dit natuurgebied: “Het is net als uw huis: met een goed beheer en onderhoud houdt het huis zijn waarde. Dit geldt ook voor de mooie Peel met zijn natuur, cultuur en landschap. Laten we er zuinig op zijn.”

Op de gronden zijn allerlei werkzaamheden uitgevoerd. Landbouwgronden zijn omgevormd tot nieuwe natuurgronden, compartimenten en kades zijn aangelegd. Stuwen en duikers zijn vervangen of verplaatst. “Dan zijn tijdige afspraken over het water- en natuurbeheer een belangrijke voorwaarde voor het behalen van de natuurdoelstellingen”, vervolgt Ernest de Groot. “Dit voorkomt misverstanden of getouwtrek, mocht zich in de toekomst iets voordoen. Niet alleen van belang voor de partijen onderling maar vooral voor de inwoners en gebruikers van het gebied.”

Kijkje bij de Vlier

De delegatie bracht vervolgens nog een bezoek aan het gebied. De laatste maanden is veel werk verzet. Ze namen onder meer een kijkje bij de omleiding van de Vlier, waar onder andere door een nieuwe stuwconstructie het kanaal- en natuurwater van elkaar gescheiden blijft. En waardoor meer regenwater in de natuur kan worden vastgehouden voor het herstel van hoogveen. Aannemer Wetering rondde deze klus onlangs af.

Nu nog een aantal restpunten in het gebied, en dan verdwijnen de graafmachines uit beeld.

leegveld14
Veldbezoek bij de Vlier

Meer weten over project Leegveld?

Bekijk de projectpagina www.aaenmaas.nl/leegveld

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice