Nieuwe eco-maaier verhoogt biodiversiteit op onze dijken nog verder!


21 juli 2023

We maaien onze dijken zodat ze stevig blijven. We houden daarbij zoveel mogelijk rekening met alles wat groeit, bloeit en leeft op onze dijken. De spiksplinternieuwe eco-maaier helpt ons daarbij. We zetten hiermee een mooie stap om de biodiversiteit op onze dijken nog verder te verhogen.

Waar we voorheen de steile taluds maaiden met een klepelmaaier, een maaimachine die met klepels of hamers gras en plantenresten als het ware stuk slaat, gaan we dit nu doen met een eco-maaier. Dit kun je zien als een grasmaaier en stofzuiger ineen. De grote winst zit in de machine zelf. Het maaien gebeurt met schijven in plaats van klepels. Het gebruik van een schijvenmaaier geeft veel meer kans op overleving van insecten en bovendien wordt er niet dichtbij de bodem gezogen, zodat veel zaden en insecten op de grond achterblijven.

Zorgplicht voor de natuur

Bij het maaien houden we nadrukkelijk rekening met de natuur. Volgens de Wet Natuurbescherming(opent in nieuw venster)hebben we een zorgplicht voor planten en dieren. We maaien volgens werkprotocollen die door ons bestuur zijn vastgesteld. De werkprotocollen zijn een uitwerking van de gedragscode Flora & Fauna 2019 van de Unie van Waterschappen. Daarmee voldoen we aan onze wettelijke zorgplicht en proberen we met het onderhoud een bijdrage te leveren aan onze waterdoelen op het gebied van gezond en natuurlijk water.

Meer info over ons maaibeleid

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice