Aanleg ecologische verbindingszones in Deurne van start


3 juli 2023

Waterschap Aa en Maas start medio augustus met de aanleg van ecologische verbindingszones in de omgeving van Deurne. Dit doen we in samenwerking met gemeente Deurne, gemeente Asten, provincie Noord-Brabant, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap. De aannemer is al begonnen met het voorbereidend werk. Vragen over de werkzaamheden? Kom naar de inloopavond op woensdag 12 juli.

Langs delen van de Astense Aa, de Oude Aa en de Soeloop gaan we stroken natuur aanleggen om de natuurgebieden langs de beken met elkaar te verbinden. Planten en dieren krijgen hierdoor meer leefruimte, wat goed is voor de biodiversiteit. Het gaat in totaal om zo'n 3,2 kilometer aan ecologische verbindingszones en natuurvriendelijke oevers. Daarnaast maken we in totaal zeven stuwen vispasseerbaar en herinrichten we de Soeloop over traject van een kilometer. Deze maatregelen dragen bij aan een natuurlijker en veerkrachtiger watersysteem dat klimaatextremen beter aan kan.

Download de kaart van het projectgebied (pdf, 2.3 MB)

Voorbereidend werk

Aannemer Van Berkel Groep voert de werkzaamheden in opdracht van het waterschap uit. Tot aan de bouwvak is de aannemer vanaf nu bezig met het voorbereidend werk. Dit gaat bijvoorbeeld om het rooien van bomen, uitvoeren van metingen en onderzoek doen naar flora en fauna. Na de bouwvak gaat de schop echt de grond in.

Planning

Medio augustus start de aannemer eerst bij de Astense Aa, Oude Aa en de Berken. Dit werk duurt tot eind dit jaar. Begin volgend jaar gaat de aannemer aan de slag bij de Soeloop. Naar verwachting is eind maart 2024 de klus ook hier geklaard.

Oude Aa Donschotseweg 1
Oude Aa bij Donschotseweg

Inloopbijeenkomst op woensdag 12 juli

Vanwege de start van de werkzaamheden organiseren we samen met de aannemer een inloopbijeenkomst. Deze vindt plaats op woensdag 12 juli van 18.30 – 20.30 uur bij het Hofke van Marijke, Rembrandt van Rijnstraat 5 in Deurne. Omwonenden en belangstellenden kunnen hier zonder afspraak binnenlopen, mochten er nog vragen zijn over het project of de uitvoering.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de provincie Noord-Brabant en Groen Ontwikkelfonds Brabant.

Meer informatie over het project

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice