We maken twee keer kans op de Waterinnovatieprijs


20 december 2023

Twee innovaties van waterschap Aa en Maas maken kans op de landelijke Waterinnovatieprijs. Het gaat om de projecten datamining en Torwash, het slim inzetten van data en een soort grote knikkerbaan die meer water uit slib haalt.

Effecten meten met datamining

Onze ecoloog Bart Brugmans viel bij de jury op met zijn idee waarin datamining een grote rol speelt. Datamining is op een slimme manier zoeken naar verbanden tussen data. Bart onderzoekt zo de effecten van baggeren en maaien op onze waterkwaliteit.

Lees hier meer over datamining

Torwash verkleint klimaatvoetafdruk

De tweede nominatie is voor Torwash. Jantien de Jong is projectleider van deze innovatieve techniek om water uit slib te verwijderen. Het uiteindelijke doel van Torwash is om de klimaatvoetafdruk te verkleinen.

Lees hier meer over Torwash

In totaal waren er 60 inzendingen voor de Waterinnovatieprijs. De winnaar wordt op donderdag 1 februari uitgeroepen tijdens het Waterfestival in Utrecht.

De jury

De jury bestaat uit voorzitter Annemieke Nijhof, algemeen directeur van Deltares, Merle de Kreuk, hoogleraar Afvalwaterzuivering en afdelingsvoorzitter Watermanagement aan de TU Delft, Katja Portegies, directeur Veiligheid en Water bij Rijkswaterstaat, Lidwin van Velden, CEO bij De Nederlandse Waterschapsbank, Cees Buisman, wetenschappelijke directeur bij Wetsus en Katheleen Poels, hoofd adviesgroep Watermanagement bij Royal HaskoningDHV.

De organisatie van de Waterinnovatieprijs is in handen van de Unie van Waterschappen, het Waterschapshuis, de Nederlandse Waterschapsbank en STOWA.