Meer regen verwacht: we bereiden inzet waterbergingsgebieden voor


22 december 2023

Het is kletsnat in ons gebied. En de komende dagen wordt er nog meer regen verwacht. We nemen daarom extra maatregelen om de wateroverlast zo goed mogelijk te voorkomen. We maken vier waterbergingsgebieden klaar om in te zetten als dat nodig blijkt te zijn. Onze collega's houden de situatie scherp in de gaten.

Waterbergingsgebieden

Met deze waterbergingsgebieden vangen we tijdelijk hevige regenval op. Het gaat om drie waterbergingsgebieden rondom Helmond (waterberging Diesdonk, Bakelse Beemden en Groene Peelvallei) en een bij Veghel (Ham-Havelt). Door de waterbergingsgebieden in te zetten vlakken we de hoogwatergolf af - veroorzaakt door de grote hoeveelheid regen - die door de Aa stroomt. Afhankelijk van de hoeveelheid regen en de afvoer in het gebied bepalen we of we de waterbergingsgebieden ook daadwerkelijk gaan inzetten. In onderstaande afbeeldingen zijn de waterbergingsgebieden oranje gearceerd.

Waterbergingsgebied
Noordwest = Bakelse Beemden, zuidoost = Groene Peelvallei, onderste gebied = Diesdonk.
Waterberging 't Ham voor de Aa bij Veghel.

Maas

Ondanks de grote hoeveelheid regen, kunnen we het water uit ons werkgebied op de Maas bij Den Bosch af blijven voeren. We blijven het water daar dus goed kwijt kunnen. Uiteraard houden we de Maas nauwlettend in de gaten.

Nauwe samenwerking

We hebben intensief contact met Rijkswaterstaat en betrokken gemeenten.

Houd onze website in de gaten

Houd onze website in de gaten voor de laatste informatie.


Schrijf je in voor onze nieuwsservice

Abonneer je op onze digitale nieuwsservice en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.