Pacas-installatie Dinther klaar
Nog vlak voor de kerstdagen is onze tweede PACAS-installatie klaar. De installatie staat op onze rioolwaterzuivering in Dinther. Deze installatie verwijdert medicijnresten en andere microverontreinigingen uit het afvalwater. Eerder dit jaar opende Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) onze eerste PACAS-installatie op onze rioolwaterzuivering in Oijen.
Medicijnresten in afvalwater
Resten van ingenomen medicijnen komen via poep en plas op de rioolwaterzuiveringen terecht. Ook tijdens het douchen kunnen medicinale zalfjes van je lichaam spoelen en via het afvoerputje en het riool de zuivering bereiken. En soms laten mensen pillen en vloeibare medicijnen via de wc of gootsteen verdwijnen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Want de medicijnen die wij niet uit het rioolwater kunnen halen, stromen na het zuiveren in de sloten beken.
Wat doet een PACAS-installatie?
Van oudsher is de rioolwaterzuivering bedoeld om met biologische methoden het huishoudelijk afvalwater schoon te maken van organische stoffen. Verwijderen van chemische verontreinigingen zoals medicijnresten vraagt om hele andere technieken. De PACAS-installatie werkt met actieve poederkool, dat lijkt op het anti-diarreemiddel Norit. De bacteriën die het afvalwater ‘schoon eten’, krijgen hulp van dit poederkool om meer medicijnresten te verwijderen, waardoor het gezuiverde afvalwater schoner wordt.
Andere technieken
In 2024 bouwen we in Dinther ook nog een ozon-installatie. Ozon is een gas dat in contact met rioolwater zorgt voor oxidatie en dus afbraak van microverontreinigingen zoals medicijnresten. In Vinkel bouwen we op de zuivering een andere toepassing om medicijnresten te verwijderen. De ervaringen met deze 3 technieken nemen we in 2024 mee om te beslissen hoe we bij onze andere 4 zuiveringen medicijnresten kunnen verwijderen.
Schrijf je in voor onze nieuwsservice
Abonneer je op onze digitale nieuwsservice en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.
Recent nieuws
- Brabantse muskusrattenbestrijding op koers richting 203422 januari 2025
- Wat doet een nat jaar met het (onder)waterleven?22 januari 2025
- Tijd voor voorbehoedsmiddelen voor de bever? De bever laat zich niet foppen en al helemaal niet stoppen...15 januari 2025
- Een beter riool begint bij jezelf: NPO Radio1 interviewt collega Paul Bos over jaarlijkse 'vetpiek' in rioolwaterzuiveringen15 januari 2025
- Ga voor groen, water en beleving met onze vernieuwde subsidies!15 januari 2025