Minister Mark Harbers pakt cadeau uit op onze rioolwaterzuivering Oijen!


9 maart 2023

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) bezocht vandaag onze rioolwaterzuivering in Oijen. Hij opende samen met onze dijkgraaf Mario Jacobs en burgemeester van Oss Wobine Buijs een heel bijzonder, nieuw onderdeel van de rioolwaterzuivering, de PACAS-installatie. Deze installatie verwijdert medicijnresten en andere microverontreinigingen uit het afvalwater. We zijn het tweede waterschap in Nederland met zo’n PACAS-installatie. Minister Mark Harbers: “Ik vind rioolwaterzuiveringen steeds fascinerender. De vele innovaties die er plaatsvinden zegt veel over de denk- en daadkracht van de waterschappen.”

Ons dagelijks bestuurslid Peter van Dijk: “Toen we 10 jaar geleden de eerste plannen voor PACAS uitwerkten, voelde ik mij wel eens een Don Quichot. maar met de hulp van onder andere de minister en subsidies zijn we toch in staat geweest om stappen te zetten.”

Mini-college website

Voor de pers organiseerden we een ‘mini-college’ over deze vernieuwde vorm van waterzuivering. Onze medewerkers Janneke Snijders (regisseur schoon water) en Robert Kras (adviseur afvalwaterketen) gaven een korte uitleg over de waterketen en de rol van de PACAS-installatie hierin.

Lees het artikel van Brabants Dagblad over deze opening

Lees het artikel van Omroep Brabant over deze opening

Lees het artikel van Land en Water over deze opening

Lees het artikel van Ruimte en Wonen over de waarde van (afval)water en deze PACAS-installatie

Item van DTV Nieuws

Item van het Jeugdjournaal

Minister vertelt over de waarde van afvalwater

Daarna vertelde de minister iets over de waarde van het afvalwater en het probleem van de medicijnresten. Hij nam daarna deel aan een paneldiscussie, met burgemeester Wobine Buijs (Oss), gedeputeerde Hagar Roijackers (Noord-Brabant), drinkwaterdirecteur Wim Drossaert (Dunea), ons dagelijks bestuurslid Peter van Dijk en twee leerlingen van basisschool De Kleine Weide in Oijen.

Rondleiding op de zuivering voor leerlingen van basisschool Kleine Weide

De regen mocht de pret vandaag niet drukken! Kinderen van de school Kleine Weide uit Oijen kregen een rondleiding over het terrein van de zuivering. Vervolgens namen ze deel aan een paneldiscussie met onder andere de minister, de dijkgraaf en de burgemeester. Dijkgraaf Mario Jacobs: “Het is jullie toekomst waar het over gaat en eigenlijk is het jullie water wat wij te leen hebben. Wij moeten zorgen dat het schoon wordt, en daar helpt deze installatie bij.”

Andere zuiveringstechnieken

Van oudsher is de rioolwaterzuivering bedoeld om met biologische methoden het huishoudelijk afvalwater schoon te maken van organische stoffen. Verwijderen van chemische verontreinigingen zoals medicijnresten vraagt om hele andere technieken. De PACAS-installatie werkt met actieve poederkool, dat lijkt op het anti-diarreemiddel Norit. De bacteriën die het afvalwater ‘schoon eten’, krijgen hulp van dit poederkool om meer medicijnresten te verwijderen, waardoor het gezuiverde afvalwater schoner naar de Teeffelense Wetering en de Hertogswetering stroomt.

Afvalwater hergebruiken

Afgelopen jaren zijn we met onze neus op de feiten gedrukt dat klimaatverandering heeft ingezet: we krijgen steeds meer en vaker te maken met droge periodes waarin water zeer schaars is. Daarom onderzoeken we continue naar mogelijkheden om gezuiverd afvalwater zoveel mogelijk te kunnen hergebruiken voor tuinbouw, industrie en droogtebestrijding. Dat kan echter alleen als er geen medicijnresten en andere microverontreinigingen meer in het gezuiverde water zitten. Met deze PACAS-installatie zetten we een grote stap om zoveel mogelijk medicijnresten te verwijderen uit afvalwater.

Kom naar de open dag op zaterdag 11 maart!

Met eigen ogen zien hoe we ons afvalwater weer schoon krijgen in Oijen? Met de vele activiteiten een uitje voor jong en oud!

Bezoek de open dag komende zaterdag 11 maart!