Dankzij nieuw rioolgemaal vrijwel geen overstorten meer in Bakel


20 december 2023

Op 20 december openden we ons nieuwe rioolgemaal in Bakel. Een rioolgemaal is een pompstation waarmee we rioolwater van een stad of dorp naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie pompen. Het rioolwater loopt door buizen onder de grond. Om meerdere redenen is de bouw van dit gemaal heel bijzonder.

Nieuw

Bijzonder omdat we niet meer zo vaak nieuwe rioolgemalen bouwen. De meeste zijn er al en renoveren we hooguit. In Bakel lag een verouderde constructie die zijn werk niet meer goed deed. Een nieuw rioolgemaal bleek de oplossing voor de problemen.

Minder overstorten

Dankzij het nieuwe gemaal zijn er in de toekomst een stuk minder overstorten. Een overstort is een opening in het rioolsysteem die het mogelijk maakt om bij overbelasting van het riool (als er teveel water in zit bijvoorbeeld als het veel regent) het rioolwater direct te lozen op een sloot of beek.

Gesloten systeem

Het gemaal is een zogenaamd DAAS-gemaal. DAAS staat voor Direct Aansluiting Aanvoer Systeem. Dit betekent dat het rioolwater uit het gemeentelijk buizensysteem direct is aangesloten op de pompen. Hierdoor komt het vieze water niet buiten het systeem waardoor er geen schadelijke stoffen vrijkomen en er veel minder onderhoud nodig is.

Het oog wil ook wat

Bij de bouw van het gemaal hielden we ook rekening met ‘de looks’ ervan. We zorgen dat het gebouw mooi in het landschap past.

Fijne samenwerking

We bouwden het gemaal samen met aannemer Vissers Ploegmakers. We werkten in een bouwteam met een hele open en pro actieve houding met vertrouwen en begrip voor elkaar.