Waterbuffer en -berging Blauwe Poort in Laarbeek zitten weer lekker vol door de regen van afgelopen tijd


10 augustus 2023

Steeds vaker krijgen we te maken met wateroverlast door piekbuien en met watertekorten door langere droogte. Om het kostbare water op te vangen en vast te houden, legden we in Laarbeek een waterhouderij en -berging aan. Dankzij de regen van de afgelopen tijd staat de waterbuffer vol en zetten we dit water als het droog is, zoals nu. Onze gebiedsadviseur Els Geurts legt in deze video heel goed de werking van deze waterbuffer en -berging uit.

In een waterbuffer vangen we regen op. Net zoals deze waterbuffer Blauwe Poort in Laarbeek. Als deze vol zit, zetten we onze waterbuffer open om het achterliggende gebied van water te voorzien. Het water loopt via gemaal Boerdonk de Aa in en stroomt vervolgens via gemaal de Veluwe naar de Leijgraaf.

De Blauwe Poort in Laarbeek bestaat uit een waterberging en een waterhouderij

De waterberging is een natuurlijk ingericht gebied en kan ongeveer 26,5 duizend kubieke meter regenwater opvangen. Het teveel aan regenwater van het naastgelegen bedrijventerrein wordt via een buis onder de provinciale weg met stuwtjes naar de waterberging geleid. Zo loopt de berging vol als het extreem nat is.

Het overtollige regenwater pompen we vervolgens van de waterberging naar de houderij, een grote bak waarin we het water vasthouden. Als er in de omgeving te weinig water in de sloten en beken zit, laten we het water gecontroleerd uit de waterhouderij het gebied instromen.

Onze gebiedsadviseur Els Geurts legt uit hoe de waterbuffer en -berging Blauwe Poort werkt

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice