De Wereld Spoelt Door


16 november 2022

En wij in Nederland ook. Dagelijks spoelen we zo’n 35 liter water door de wc of het afvoerputje. Maar helaas worden ook dingen die niet in de wc thuishoren doorgespoeld. Zoals vochtige doekjes, maandverband, tampons en condooms. Daarom roepen we je in de aanloop naar Wereld Toiletdag op 19 november op om alleen de 3 P’s door te spoelen: poep, plas en (wc-)papier! Want wat niet in het riool komt, hoeven wij er ook niet uit te halen.

Maar er staat doorspoelbaar op?

Bij veel vochtige doekjes staat op de verpakking dat de doekjes biologisch afbreekbaar zijn en doorgespoeld kunnen worden. Maar daar zijn wij het niet mee eens. De doekjes kunnen misschien wel biologisch afbreekbaar zijn, maar dat duurt wel een week of langer. Dan zijn deze doekjes allang bij onze rioolwaterzuivering, waar ze samen gaan klonten en verstoppingen in filters en pompen kunnen veroorzaken.

Vette leidingen en pompen

Bijna 4 op de 10 Nederlanders gooit ook frituurvet in de wc of de gootsteen. Op het moment van doorspoelen, is dit vet vaak nog vloeibaar. Maar zodra het vet afkoelt, gaat het stollen. Dit gestolde frituurvet gaat aan de binnenkant van leidingen en pompen zitten, waardoor het moeilijker wordt om rioolwater door de leidingen te pompen. Ook kan gestold frituurvet samenklonteren met doorgespoelde vochtige doekjes.

Douche zonder microplastics

Daarnaast blijkt dat meer dan 80% van de Nederlanders nog niet bewust kiest voor shampoo en douchegel zonder microplastics. Zo komen er veel microplastics, extreem kleine plasticdeeltjes, terecht bij onze rioolwaterzuiveringen. We doen ons best, maar kunnen helaas niet alle microplastics uit het water zuiveren. Zo komen deze plasticdeeltjes uiteindelijk toch terecht in sloten of meren en dat is niet goed voor het milieu en de waterkwaliteit.

Helpen door goed doorspoelen

Het goede nieuws: thuis kun je al veel doen. Bijvoorbeeld door goed te letten op wat je doorspoelt. Door alleen de 3 P’s (poep, plas, papier) door de wc te spoelen, frituurvet gescheiden in te leveren, het vet vóór het afwassen met keukenpapier uit je koekenpan te vegen en microplastic-vrije shampoo te kopen. Zo draag je bij aan schoon water en een goede werking van rioolwaterzuiveringen in heel Nederland.

Weten wat je nog meer kunt doen voor schoon water? Ontdek het via onderstaande button.

Word ook een Waterbaas!

Wil je meer weten over Wereld Toiletdag? Klik dan op onderstaande button.

Meer informatie over Wereld Toiletdag

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice