Escapespel over rioolwaterzuivering


Kraak de Klas ‘Een verstopping op de rioolwaterzuivering’ is een escapespel voor onderbouwklassen van het voorgezet onderwijs en eventueel voor groep 8. Met dit spel geef je een creatieve invulling aan biologie of aardrijkskunde.

Hoe werkt Kraak de Klas?

Je speelt Kraak de klas in het eigen leslokaal met zes groepjes van 4 à 5 leerlingen. Elk groepje krijgt een houten kist die op slot zit met een aantal sloten. Door het oplossen van opdrachten verzamelen de scholieren codes en sleutels waarmee de sloten een voor een open gaan. Welk groepje kraakt alle codes en opent binnen de tijd als eerste de kist?

Waarover gaat het spel?

Wist je dat we per persoon wel 120 liter water per dag gebruiken? Dit water maken we vies bij het wassen, koken, tandenpoetsen, douchen en het doorspoelen van de toilet. Al dit vieze afwater komt in het riool terecht. Waterschappen maken het vieze afvalwater weer schoon in rioolwaterzuiveringen. Met dit escapespel leren scholieren tijdens verschillende opdrachten wat ze wel en niet door de wc mogen spoelen, over het waterverbruik in huis en het zuiveringsproces.

Voor wie is Kraak de Klas?

Het escapespel is geschikt voor de onderbouwklassen vmbo, havo en vwo. Eventueel ook voor groep 8, al kan dat uitdagend zijn.

Materialen

Kraak de Klas bestaat uit zes houten kisten (ongeveer A4-formaat) met daaraan verschillende hangsloten. Elke kist heeft een slotvermeerderaar om meerdere hangsloten aan de kist te kunnen hangen. Bij het spel zitten een lesbrief met een introductie en nabespreking, een handleiding en opdrachtkaarten.

Begeleiding

Docenten begeleiden het escapespel zelf. Het vergt wel wat voorbereidingstijd voor de docent: inlezen en spullen klaarzetten.

Tijdsduur

Leerlingen spelen het spel in een lesuur. Ze krijgen 40 minuten om de kist met sloten te openen. Leerlingen kunnen Kraak de klas eventueel spelen zonder dat het onderwerp van tevoren in de klas is besproken. We adviseren wel gebruik te maken van de introductie en nabespreking die we bij het spel leveren, zodat de behandelde onderwerpen beter bijblijven.

Reserveren

Wil je het escapespel Kraak de Klas reserveren? Doe een aanvraag via ons formulier hieronder. Scholen kunnen Kraak de Klas gratis lenen. Je kunt het spel van maandag tot en met donderdag tussen 09:00 en 17:00 uur ophalen bij ons waterschapshuis, Pettelaarpark 70, 5216 PP in ‘s-Hertogenbosch. Graag binnen een week terugbrengen.

Escapespel Kraak de Klas reserveren

Vragen? Wij helpen je graag!

Stuur een mailtje naar:

E-mail
communicatie@aaenmaas.nl