Waterschap volop in actie door regen en storm


21 februari 2022

Door alle regen en vier stormen op een rij zijn onze collega’s binnen en buiten al dagen volop bezig met het controleren van dijken, omgevallen bomen en takken ruimen en het schoonmaken van duikers zodat het water door kan stromen. Sloten en beken staan vol. Het is echt heel nat. Ook op de zuiveringen werkten collega’s het hele weekend door om al het extra water weg te werken.

Kletsnatte februari

Normaal valt in februari ongeveer 60 mm regen in ons werkgebied. Gisteren viel al ongeveer 40 mm regen in één dag. We zitten deze maand al ruim over het dubbele van normaal. De komende dagen verwachten we nog ongeveer 16 mm regen. Vanaf het weekend lijkt het droger te worden.

Volop in actie

De regen en de storm zorgen op sommige plekken voor wateroverlast. Door de storm liggen er veel bladeren en takken in de sloten en beken. Hierdoor raken de openingen van duikers verstopt die zorgen voor het doorstromen van water. Op verschillende plekken loopt daardoor het land onder water. In het weekend werkten collega’s hard om deze duikers weer schoon te maken. Ook beverdammen voorkomen dat het water doorstroomt en zorgen voor wateroverlast. We hebben daarom twee beverdammen weg moeten halen. Op meerdere plekken verlaagden we al op voorhand stuwen. Op plaatsen waar nauwelijks risico is op overlast bleven de stuwen hoog staan.

Onze rioolwaterzuiveringen

Ook op de waterzuiveringen merken we dat het erg nat is buiten. Door de vele regen stroomt er veel meer water naar de rioolwaterzuiveringen dan normaal gesproken. Het hele weekend is hard gewerkt om deze extra hoeveelheid water schoon te maken. Met zoveel extra water is de kans op storingen groter. Daarbij waren de werkzaamheden buiten ook een grote uitdaging door de storm.

Het Dynamisch beekdal voor en na de regen

Het water in de Aa tussen landgoed Heeswijk en de A2 rond Den Bosch staat heel hoog. Maar dit gebied, dat we het Dynamisch Beekdal noemen, is juist speciaal zo ontworpen om extra water de ruimte te geven en op te vangen. We hebben de beekdalen uitgegraven en de oevers verlaagd zodat het water de ruimte krijgt.