Neerslag veroorzaakt geen problemen in gebied Aa en Maas


7 februari 2022

De neerslag van afgelopen dagen leidt in ons werkgebied niet tot problemen. Wel zorgt de flinke hoeveelheid regen, 30 tot 40 mm verspreid over de dag, dat er veel water door de beken stroomt.

De stuwen staan deze tijd van het jaar gemiddeld op de lagere delen en nattere plekken en hoog op de hoge zandgronden. “Dat hebben we dit weekeinde niet hoeven aanpassen”, zegt Brenda Arends, adviseur robuust watersyteem bij waterschap Aa en Maas. “Door de grote hoeveelheid regens staat het water op veel plekken wel wat hoger, maar nergens stroomt het water buiten de oevers.”

Het water in de Aa tussen landgoed Heeswijk en de A2 rond Den Bosch staat wel hoog. Op sommige plekken zelfs tot aan de kade. Maar dit gebied, dat we het Dynamisch Beekdal noemen, is juist speciaal zo ontworpen om extra water de ruimte te geven en op te vangen. We hebben de beekdalen uitgegraven en de oevers verlaagd zodat het water de ruimte krijgt. We kunnen dus met een gerust hart genieten van de mooie beelden van het hoge water. Via het Dynamisch Beekdal stroomt het regenwater via de beek de Aa richting Den Bosch.

Hoog water website

Pas in het weekend wordt er weer wat regen verwacht. Tegen die tijd is het water waarschijnlijk overal al wat gezakt. Onze collega's buiten én binnen in de waterkamer houden de weersverwachting en waterstanden goed in de gaten.

In het zuiden van Limburg is de Geul op enkele plaatsen buiten haar oevers getreden. Gelukkig zijn er ook daar geen grote problemen.