Waterschap: ‘Wandelen in buitengebied is heerlijk, maar blijf uit broedgebieden’


30 april 2021

Zeker in deze tijd is het heerlijk om in het buitengebied te wandelen. Op veel plekken zijn er mooie routes te lopen. Waterschap Aa en Maas wijst wandelaars erop zich aan de regels te houden in gebieden waar recreatie niet gewenst is vanwege het broedseizoen.

Vermijd noordzijde Hertogswetering

Een van de gebieden in Oss waar wandelaars niet mogen komen, is de noordzijde van de Hertogswetering tussen de Kennedybaan en de Bernhardweg. Daar is ruimte gemaakt voor de weidevogel die er zijn broedgebied heeft. Omdat het verstoren van de weidevogel consequenties kan hebben voor het uitbroeden van eitjes, heeft het waterschap hier borden geplaatst waarop staat dat het gebied niet toegankelijk is voor wandelaars. Aan de zuidzijde van de Hertogswetering, waar looppoortjes geplaatst zijn, mogen wandelaars wél recreëren.

Respecteer de natuur

“Helaas zijn er toch recreanten die het gebied aan de noordzijde betreden. Er zijn zelfs vernielingen aan het hekwerk aangebracht, zodat wandelaars hier toch konden lopen,” geeft gebiedsbeheerder Paul Verhoeven aan. “Genieten van de natuur kan goed samengaan met een heerlijk ommetje door het buitengebied, maar respecteer de natuur en blijf daarom weg uit broedgebieden.”

Kaart noordzijde van de Hertogswetering tussen de Kennedybaan en de Bernhardweg