Zwemmen in de Aa? Denk daar twee keer over na


6 augustus 2020

De komende dagen houden de tropische temperaturen aan. Dat vraagt om verkoeling! Bijvoorbeeld in de vorm van een frisse duik in het water. Op www.zwemwater.nl zie je waar dat kan.

Recreatie rondom de Aa

We zien dat er ook verkoeling wordt gezocht in en rondom de beek de Aa. Veel mensen zwemmen, varen en maken kampvuurtjes. De druk op dit natuurgebied, het Dynamisch Beekdal, neemt daardoor toe. Met name ter hoogte van Middelrode en Berlicum. Terwijl dit gebied is ingericht voor planten en dieren. Als we hier recreëren, met soms zwerfafval als gevolg, verstoren we de natuur. En dat is zonde!

Waterkwaliteit niet gegarandeerd

De Aa is geen officieel zwemwater. Dit betekent dat hier het water niet wordt gecontroleerd op zwemkwaliteit zoals bij zwembaden of officiële zwemplassen wel het geval is. Wil je buiten in de natuur zwemmen? Dan raden we aan om vooraf te kijken op www.zwemwater.nl. Zeker nu de gezondheidsrisico’s bij dit warme weer groter zijn, denk bijvoorbeeld aan blauwalg en botulisme. Dus we raden het zwemmen in de Aa af, dit is echt op eigen risico. Zo ook het springen vanaf de (fiets)bruggen, wat gevaarlijk is vanwege de ondiepe Aa.

Let op je eigen en elkaars veiligheid

We zijn trots als de plekken rondom de Aa bij het Dynamisch Beekdal bezocht worden, maar let wel op elkaars veiligheid en de natuur. Ruim je afval netjes op en hou natuurlijk rekening met de coronaregels. Zo kunnen we met z’n allen al wandelend of fietsend blijven genieten van Natuurgebied het Aa-dal.

Namens gemeente St. Michielsgestel, Brabants Landschap en waterschap Aa en Maas