Opening buitenruimte Kindpark Boekel


28 november 2019

Het klimaat verandert. Het weer wordt extremer. In Boekel zijn ze daar beter op voorbereid dankzij het nieuwe groene schoolplein van Kindpark Boekel dat gisteren feestelijk geopend is. Hier wordt regenwater opgevangen in een ondergronds bassin en op het groene dak. De beplanting zorgt ervoor dat het water de grond in kan lopen en niet het riool overbelast. En dankzij het groen is het ook nog eens een stuk minder heet op het plein in de zomer.

Ernest de Groot (dagelijks bestuurslid van waterschap Aa en Maas) was er ook bij en is blij met  de nieuwe buitenruimte. “Met het oog op de klimaatverandering is het erg belangrijk dat we met elkaar kijken hoe we onze omgeving hier beter op in kunnen richten. En bijzonder bij dit plein is dat het is bedacht samen met de leerlingen. Zo worden ze zich er op jonge leeftijd al bewust dat wij zelf ook een steentje kunnen bijdragen aan een klimaatbestendige omgeving”.

Meer voordelen

De nieuwe groene buitenruimte is niet alleen aangelegd met het oog op het klimaat. De buitenruimte van Kindpark Boekel is ook een fijne toegankelijke en educatieve beweeg- en ontmoetingsruimte geworden. Niet alleen voor de omliggende scholen maar voor het hele dorp. Groene ruimtes zijn beter voor de gezondheid en zorgen voor meer sociaal contact. Bovendien wijst onderzoek uit dat kinderen op schoolpleinen met veel groen minder pestgedrag vertonen.

Subsidie beschikbaar

De subsidie ‘Schoolplein van de toekomst’ is voor basis- én middelbare scholen die hun terrein gezond, klimaatbestendig en natuurlijk avontuurlijk inrichten. Provincie Noord-Brabant, de vier Brabantse waterschappen, Prins Bernhard Cultuurfonds, IVN en Jong Leren Eten investeerden hier samen €3,5 miljoen in. Scholen met een goed plan voor aanleg, onderhoud en inpassing in de lessen, kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal 70% van de kosten, met een maximum van €14.000. De regeling loopt nog tot december 2021 en er is nog budget voor nog circa 100 scholen.