Biogas geproduceerd uit afvalwater voor bierbrouwer HEINEKEN én voor schone vuilniswagens.


30 mei 2018
Waterschap Aa en Maas, bierbrouwer HEINEKEN en de Afvalstoffendienst van de gemeente ’s-Hertogenbosch vierden gisteren de levering van biogas. Waterschap Aa en Maas produceert dit biogas uit afvalwater van de rioolwaterzuivering in ‘s-Hertogenbosch. HEINEKEN gebruikt het biogas voor het verwarmen van water voor het brouw- en verpakkingsproces. De Afvalstoffendienst laat haar vuilniswagens op het groene gas rijden. De opwekking van het biogas komt mede tot stand dankzij de warmte uit de biomassacentrale van de Afvalstoffendienst.

Op dinsdag 29 mei vierden Peter van Dijk, lid Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas, Pieter van der Meulen, brouwerij-directeur HEINEKEN ’s-Hertogenbosch en wethouder Jan Hoskam deze duurzame samenwerking met een spectaculaire en symbolische openingshandeling.

Deze Bossche samenwerking is een uniek, duurzaam initiatief. Het waterschap levert net zoveel biogas als het gemiddeld gasverbruik van zo’n 3000 huishoudens per jaar. HEINEKEN neemt vanaf 2019 jaarlijks 4,7 miljoen kuub biogas af. De Afvalstoffendienst jaarlijkse circa 600.000 m3. Goed voor ruim 30 schone vuilniswagens in en om ’s-Hertogenbosch.

Peter van Dijk, lid Dagelijks Bestuur waterschap Aa en Maas: “Als waterschap ondervinden we direct de gevolgen van klimaatverandering. Alleen al daarom hebben we de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Met de productie van biogas uit afvalwater  is de Bossche rioolwaterzuivering volledig energieneutraal. Deze publiek-private lokale samenwerking was niet vanzelfsprekend. We hopen hiermee een voorbeeld te zijn voor anderen.”

Pieter van der Meulen, brouwerij-directeur HEINEKEN ’s-Hertogenbosch:“Het doel van HEINEKEN is een klimaatneutrale brouwerij in ’s-Hertogenbosch in 2030. Naast het gebruik van energie uit zon en wind, is het gebruik van biogas van Aa en Maas essentieel om dit doel te behalen. We zijn er trots op dat we na jaren van voorbereiding dit voorjaar het eerste biogas hebben ontvangen. De viering van deze bijzondere samenwerking is dus op z’n plaats.”

Jan Hoskam, wethouder gemeente ’s-Hertogenbosch: “De Afvalstoffendienst weet het als geen ander: afval is geen afval, maar zoveel meer. Dankzij onze restwarmte kan het waterschap biogas produceren. Geweldig dat er nu vuilniswagens op groen gas in de stad rijden. Groen gas geproduceerd uit afvalwater.

Hoe werkt het biogas precies? Bekijk de video: