Waterweetjes wandelingen


We hebben speciale waterweetjes wandelingen gemaakt in Heusden, Starkriet, Grave en Landhorst. Deze kun je combineren met de Doe & ontdek-gids. Word een echte waterbaas tijdens een van deze wandelingen en ontdek leuke waterweetjes.

Waterweetjes wandeling Heusden (3,5 km)

Hoewel in de loop van de eeuwen het gebied rondom Heusden sterk is veranderd, maken we in ons waterbeheer nog steeds gebruik van ideeën uit het verleden. Zo zetten we nu het gebied rondom ’s-Hertogenbosch in om extra water te bergen.

Download Waterweetjes wandeling Heusden (pdf, 1.4 MB)

Waterweetjes wandeling Starkriet (4 km (korte versie 2,5 km))

Je wandelt hier over de kade en langs de meanderende Aa waarin, bij veel neerslag, de mogelijkheid is het overtollige water op te slaan. Je ontdekt het waterbeheer in dit deel van het stroomgebied van de Aa, de levensader van dit gebied.

Download Waterweetjes wandeling Starkriet (pdf, 1.6 MB)

Waterweetjes wandeling Grave (4,5 km)

Je bezoekt bijzondere locaties zoals het rijksmonument gemaal Van Sasse en loopt langs de imposante kanonnen. Hier werd vroeger bulderend aangekondigd wanneer de Beerse Overlaat in werking trad. Grave en water zijn onlosmakelijk verbonden.

Download Waterweetjes wandeling Grave (pdf, 1.2 MB)

Waterweetjes wandeling Landhorst (6 km (korte versie 4 km))

Tijdens deze wandeling beleef je de ontstaansgeschiedenis en het huidige waterbeheer van deze Peelstreek. Je wandelt door wat eens een woest, onontgonnen terrein was en nu een ontwikkeld landbouwgebied is. Je ontdekt het waterbeheer in het stroomgebied van het Peelkanaal.

Download Waterweetjes wandeling Landhorst (pdf, 4.6 MB)

Doe & ontdek-gids

De waterschappen in Nederland hebben samen een Doe & ontdek-gids gemaakt. De Doe & ontdek-gids kun je ook combineren met één van bovenstaande wandelingen.

Met de (gratis) Doe & ontdek-gids op je smartphone kun je al wandelend aan de slag met opdrachten en waterweetjes. Onderweg ontdek je wat jij kunt doen voor schoon en voldoende water, check je de waterkwaliteit, leer je kijken als een dijkwachter of spot je tegeltuinen, regentonnen of wadi’s.

Kies zelf waar je gaat wandelen: op de dijk, in de natuur of in de stad. Hoe meer opdrachten je doet, hoe meer je een Waterbaas wordt!

Bekijk de Doe & ontdek-gids

Welke wandeling kies jij?