Waterweetjeswandeling Heusden
Belangrijke schakel in de Zuiderwaterlinie
Genietend van de pittoreske en gezellige omgeving, ontdek je hoe Heusden een belangrijke schakel was in de 17e-eeuwse Zuiderwaterlinie. Dit is een samenhangend geheel van vestingsteden, forten, schansen, sluizen en inundatiegebieden van Bergen op Zoom tot Grave. Deze oudste en langste waterlinie van Nederland verbond elf historische Brabantse vestingsteden met elkaar. Deze werd ontwikkeld om vijanden tegen te houden door grote delen land onder water te zetten. We maken nog steeds gebruik van deze ideeën uit het verleden. Zo zetten we nu het gebied rondom Den Bosch in om extra water te bergen.
Visbank en stadshaven
Heusden dankt haar bestaan aan het water. In de achtste eeuw was het al een woonplaats aan de oever van de Maas. De Visbank is een bijzondere plek. Hier werd de vis verhandeld. Het is het enige bouwwerk in Nederland uit de tijd van de Bataafse Republiek (1795-1801) dat volledig bewaard is gebleven. Vóór de bouw van de Visbank stond op deze plek de oude Waterpoort als doorgang tussen de vismarkt en de stadshaven
Droge voeten
Om de haven ligt de Maasdijk. Die zorgt er voor dat Heusdenaren bij hoog Maaswater droge voeten houden. In de loods naast het voormalige havenwachtershuisje worden de schotbalken opgeslagen om de haven af te sluiten als dat nodig is. Dat is nog een flinke klus, want de balken zijn behoorlijk lang. Daarom wordt bij hoog water het dak eraf getild en worden de balken met een kraan in de sponningen geplaatst onder de ophaalbrug. In 2021 gebeurde dat bijvoorbeeld.
Zo kom je er
Om Heusden te verkennen, kun je onze Waterweetjes wandeling volgen. Deze begint bij het Toeristisch Informatiepunt (TIP) aan de Pelsestraat 17 in Heusden. Daar steek je de vismarkt over naar de twee kanonnen naast de molen. Tijdens deze wandeling leg je ongeveer 3,5 kilometer af langs forten, schanzen en sluizen.
Waterweetje
In een van de herbergen op de vismarkt werd vroeger door bestuurders van het waterschap wel eens gegeten op kosten van een nalatige inwoner. Landeigenaren moesten namelijk zelf het onderhoud van een stuk dijk verzorgen. Dat noemde men het systeem van verhoefslaging. Als bij een controle (inrijdende schouw) bleek dat het niet in orde was, dan moest zo iemand een etentje met drank betalen voor de waterschapsbestuurders. Ben je benieuwd naar meer waterweetjes? Maak dan de waterweetjes wandeling! Download de routebeschrijving hieronder.