Vughtse Gement en Moerputten

Natuur en cultuur verweven

Een wandeling door de Gement voert langs het Drongelens kanaal, over de onverharde Honderdmorgensedijk met zicht op twee oude eendenkooien en over de oude Spoordijk. Hier liep vroeger het Halvezolenlijntje van Den Bosch naar Lage Zwaluwe. In het Noorden sluit het gebied aan op Natura 2000 gebied, de Moerputten. Hier zijn bijzondere natuur en oude cultuurhistorie met elkaar verweven. Vroeger liep het spoor door het natte laagveengebied. De gerestaureerde Moerputtenbrug, die nu als wandelbrug dient, is een Rijksmonument en geeft je een afwisselend uitzicht over het laagveenmoeras, de weidse graslanden en grote knotwilgen. Langs de route kun je de dijk af om over houten vlonders een spannend uitstapje te maken door het laagveenmoeras.

Zo kom je er

Je kunt het Vughtse Gement vanaf verschillende kanten inrijden of wandelen. Bij fort Isabella in Vught kun je parkeren en daar start ook de wandelroute Honderd Morgen van Natuurmonumenten. Deze route van 6,5 kilometer voert je dwars door het gebied, deels over onverharde paden. Richting Vlijmen vind je natuurgebied De Moerputten van Staatsbosbeheer. Hiervoor parkeer je aan de Deutersestraat en volg je de blauwe of rode paaltjes. Honden aan de lijn zijn toegestaan.

Waterweetje

Meer informatie

Na de wateroverlast van 1995 is de Hoogwateraanpak Den Bosch opgestart. In dat kader is in 2008 o.a. waterberging het Vughtse Gement gerealiseerd. Lees meer over de Hoogwateraanpak Den Bosch.