Meest gestelde vragen over subsidie voor klimaatbestendige maatregelen
Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over subsidie voor klimaatbestendige maatregelen. Deze informatie hoort bij een informatiepagina. Wil je meer over dit onderwerp weten?
Het eindresultaat mag niet alleen voor jezelf zijn. Dit betekent dat anderen óók profijt van de te nemen maatregelen moeten hebben. Je kunt de uitvoering van een project bijvoorbeeld samen met je buren oppakken, maar er zijn ook projecten waarbij een partij zoals een gemeente, stichting, vereniging of bedrijf mee financiert. Denk bijvoorbeeld aan projecten van je eigen gemeente zoals groene daken of projecten die bijdragen aan het afkoppelen van de regenwaterafvoer van de riolering. Zo werk je samen aan hetzelfde doel. Krijg je subsidie van je gemeente? Dan voldoe je in bijna alle gevallen ook al aan de subsidievoorwaarden van het waterschap.
Je mag onze subsidie voor klimaatbestendige maatregelen niet combineren/stapelen met de provinciale subsidieregelingen ‘Buurtnatuur en waterfonds’ of ‘Schoolpleinen van de toekomst’. Je mag de subsidie wel combineren met andere subsidieregelingen, zoals bijvoorbeeld de subsidie voor groene daken van de gemeente Den Bosch.
Maatregelen om de leefomgeving klimaatbestendig in te richten zijn werkzaamheden waarbij je je eigen leefomgeving zo inricht dat de gevolgen van klimaatverandering (enigszins) beperkt blijven. Gevolgen van klimaatverandering zijn onder andere wateroverlast, maar ook droogte en hittestress. Om initiatiefnemers veel vrijheid te bieden hebben we niet gekozen voor strakke kaders en eisen. Wij willen mensen zelf creatief aan de slag laten gaan met hun eigen leefomgeving. De enige harde eisen die gesteld zijn, is dat er een verbetering optreedt van de groen- en waterstructuur in bebouwd gebied. En dat er meerdere partijen betrokken zijn bij en meebetalen aan een project.
Ja, dat kan. De projecten moeten dan wel fysiek verschillen. Het is niet mogelijk subsidie aan te vragen voor deelprojecten van hetzelfde grote project.
Afhankelijk van het succes vorig jaar en dit jaar verstrekken we ook volgend jaar subsidies. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.
Alleen de kosten die aantoonbaar gemaakt zijn voor een project komen in aanmerking voor subsidie. Deze kosten moet je aantonen door middel van een offerte (als u het project laat uitvoeren), een factuur of een deugdelijke kostenraming waarin je de daadwerkelijke kosten aantoont. Eigen kosten, zoals arbeidstijd die je in je project steekt, komen niet in aanmerking voor de subsidie.
Om subsidie te krijgen, kan het zijn dat we een foto van het project willen ontvangen. Afhankelijk van het project, kan het zijn dat we het project komen bekijken.
Subsidie aanvragen doe je digitaal met onderstaande knop. Je logt in met DigiD of eHerkenning. Vervolgens kun je de status van jouw aanvraag volgen via het e-loket ‘Mijn Aa en Maas’. Hier vind je ook jouw aanvraag en documenten. Na het ontvangen van het voorschot heb je zes maanden de tijd om jouw project af te ronden. Als het project klaar is, vragen we jou om de facturen, bankafschrift en foto’s van het project in jouw digitale dossier te zetten n mijn Aa en Maas. Op basis hiervan stellen wij het definitieve subsidiebedrag vast. Hierover ontvang je een brief. Kom je er digitaal niet uit? Neem dan contact op met klimaat@aaenmaas.nl
Neem contact met ons op via klimaat@aaenmaas.nl.