Toekomstbestendig slootonderhoud


Wij introduceren toekomstbestendig slootonderhoud: nog veiliger en duurzamer werken aan het water bij jou in de buurt. En jij als grondeigenaar met een sloot of beek op je terrein speelt hierin een belangrijke rol.

Het belang van slootonderhoud

Slootonderhoud houdt de waterstand en de waterkwaliteit op peil. Regelmatig baggeren en maaien voorkomt dat beken en sloten dichtslibben en zorgt ervoor dat het water schoon en gezond blijft. Slootonderhoud voorkomt niet alleen droogte en wateroverlast, maar ook vissterfte en stankoverlast.

Om grote sloten en beken in de regio Oost-Brabant veiliger en schoner te maken introduceert waterschap Aa en Maas toekomstbestendig slootonderhoud.

Waarom toekomstbestendig slootonderhoud?

De belangrijkste veranderingen op een rij

Veiligheid vergroten

Om ongelukken tijdens het slootonderhoud te voorkomen, houden onze aannemers meer afstand van de waterkant. We rijden op een onderhoudsstrook van 5 meter en vragen je om obstakels uit de weg te halen.

Deze onderhoudsstrook geeft de aannemer de ruimte om met zijn machine langs de waterlopen te rijden zonder zichzelf en anderen in gevaar te brengen. Als er te weinig ruimte is om te maaien, kunnen machines in het water vallen, waardoor de bestuurder gevaar loopt. Ook kan het zijn dat er daardoor onnodig veel over openbare wegen of fietspaden gereden moet worden, waardoor bestuurders van auto’s en vooral ook fietsers of wandelaars gevaar lopen. Nog een reden waarom wij een onderhoudsstrook van 5 meter hanteren, is in het belang van de grondeigenaar. Als de machine terug moet rijden over het land omdat ze niet verder kunnen, dan is de kans groot dat de aannemer meer schade rijdt. In deze video het verhaal uit de dagelijkse praktijk:

Duurzamer onderhoud

Grondeigenaren dienen zelf het maaisel op te ruimen of te verwerken. Een van de factoren waarmee we voorkomen dat maaisel weer in het milieu belandt. Hierdoor sluiten we de kringloop en neemt de biodiversiteit toe. Verder onderzoeken we samen met jou welke duurzame bestemmingen we het maaisel kunnen geven.

Waterkwaliteit verbeteren

Voor een betere balans in het ecosysteem leggen we het maaisel nu minimaal op 1 meter uit de kant. Zo voorkomen we dat het opnieuw in de sloot terechtkomt. En kun je er beter bij om het maaisel op te ruimen. Hierdoor verbeteren de doorstroming en de waterkwaliteit aanzienlijk. De sloot blijft een schone leefomgeving voor vissen, kikkers en ander natuurschoon. Een plek waar kinderen veilig kunnen spelen aan de waterkant.

Eerlijke verdeling

Slootonderhoud, daar profiteert iedereen evenveel van. Dan is het wel zo eerlijk als iedereen ook evenveel merkt van het onderhoud. Daarom rijden we voortaan meestal aan de ene kant en leggen we het maaisel aan de overkant. De volgende keer doen we dat precies andersom. Zie jij de verdeling liever anders? Als we in jouw regio aan de slag gaan met toekomstbestendig slootonderhoud, dan ontvang je van ons meer informatie over de keuzes die jij hierin hebt.

Uiteraard beperken we de overlast

We blijven met je meedenken om eventuele overlast door slootonderhoud te beperken, dat verandert niet. Om je te helpen het maaisel af te voeren, kunnen we bijvoorbeeld afspreken dat we het maaisel op de hoek van je perceel neerleggen. Op lange stukken kunnen we de balenpers inzetten. Of je kunt met een kar meerijden met de maaier om al het maaisel te verzamelen.

Sloten breder dan 6 meter

Uitzondering op verandering 4 zijn de watergangen van meer dan 6 meter breed. Deze sloten worden aan beide kanten gemaaid en het maaisel wordt aan beide kanten gelegd. Je kunt wel kiezen op welke manier je het maaisel wilt ontvangen.

Voorbeelden uit de praktijk

Grondeigenaar Jo Verkuijlen van Verkuijlen Groente en Fruit:

‘We zijn er altijd uitgekomen met het waterschap, altijd’.

Op de grond van Jo Verkuijlen stond een windscherm, helemaal langs de Aa. Daar konden wij met de kraan niet langsrijden om het slootonderhoud te realiseren. Regelmatig belandde er tijdens het onderhoud een machine in de Aa. Toen zijn we aan de keukentafel gaan zitten en hebben we samen de afspraak gemaakt dat als wij gaan maaien, wij een seintje geven en Jo Verkuijlen zijn windscherm eraf haalt.

Jo Verkuijlen: ‘Wij vinden de oplossing een win-win situatie. Samen tot een oplossing komen is beter dan handhaving. Aan tafel met elkaar.’

Varkenshouder Wim Pluk:

‘Allebei oplossingsgericht denken, dan kom je er wel uit’.

‘Het was even zoeken naar een goede oplossing voor beide partijen. Mijn nieuwe kadaverkoeling stond namelijk precies op de onderhoudsstrook van 5 meter. Maar toen we eenmaal met elkaar om tafel gingen, waren we er zo uit. Aa en Maas verlegde de sloot, ik betaalde de kosten. Zo kon mijn koeling blijven staan. Positief dat Aa en Maas nu bijeenkomsten met grondeigenaren organiseert. Ik adviseer iedereen om het gesprek aan te gaan, dat werkt.’

Lees hier het verhaal van Wim Pluk

Perceelwijzer app

De Perceelwijzer app geeft boeren en tuinders actuele en betrouwbare informatie over hun eigen perceel. Bijvoorbeeld over onttrekkingsverboden, neerslagverwachtingen, maaimomenten, grond- en oppervlaktewaterstanden. De app is gratis beschikbaar in de App of Play Store.

Meer informatie over de perceelwijzer app (opent in nieuw venster)

Brief ontvangen met een verwijzing naar een online vragenlijst? Vul hem hier in:

Online vragenlijst onderhoud waterlopen

Meest gestelde vragen

Vragen? We helpen je graag!

Agrarische nieuwsbrief

Via deze nieuwsbrief informeren we je over actuele en seizoensgebonden wateronderwerpen.

Aanmelden voor nieuwsbrief
Kies een nieuwsbrief
BeveiligingsvraagVerplicht veld
U dient cookies te accepteren om deze captcha te kunnen gebruiken.