Nieuw onderkomen voor de Laatvlieger


De aannemer gebruikt de boerderij aan Leegveld 51 momenteel nog als uitvalsbasis. Als de werkzaamheden in het gebied klaar zijn, wordt de boerderij afgebroken. Maar niet voordat de gevleugelde bewoners in de woning een nieuw onderkomen hebben gevonden. In de boerderij huizen namelijk nog vleermuizen.

Specifiek gaat het om de Laatvlieger; een van de grootste in zijn soort in Nederland. De Laatvlieger is beschermd en ook een kwetsbare diersoort; de aantallen nemen de laatste jaren sterk af.

Faunatoren

Om te voorkomen dat de vleermuizen na de sloop hun plek verliezen in het gebied, heeft aannemer BVELD B.V. vlak naast de boerderij een faunatoren gebouwd. Het is een flink bouwwerk van 9 meter hoog, 3 meter breed en 3 meter lang. Het ontwerp is gemaakt door BVELD in samenwerking met een vleermuisexpert.

Aangename plek

De faunatoren biedt ruimte aan zowel de vleermuizen als huismussen, spreeuwen en gierzwaluwen. Vleermuizen vertoeven graag in ruimten met een stabiele temperatuur. Daarom heeft de toren een aantal ingangen maar niet teveel, anders tocht het. Ook zijn er onder meer spouwmuren aangebracht, verschillende lagen en hoekjes gecreëerd. Zo is de toren een aangename plek voor de vleermuizen om door te brengen, ook tijdens de wintermaanden.

Faunatoren voor vleermuizen
Foto: Faunatoren voor vleermuizen en vogels

Terug naar hoofdpagina project Leegveld