Mooie opkomst bij de herfstwandeling


Het was een mooie herfstwandeling door 't Gulden Land op zaterdag 28 oktober. Met een groep van 60 mensen ontdekten we de natuur en cultuurhistorie van het natuurgebied. Dit onder leiding van twee ervaren en enthousiaste gidsen van IVN Laarbeek.

Vanwege de grote opkomst werd de groep opgedeeld in tweeën. Een groep liep richting de Gulden Aa, waar begin dit jaar werkzaamheden zijn uitgevoerd. De andere groep trok naar de Kop van Aarle-Rixtel, waar begin volgend jaar werkzaamheden gepland staan.

Er werden verschillende vragen gesteld. Die gingen bijvoorbeeld over diverse planten en dieren die in het gebied voorkomen. Denk aan de vlier, waarvan de 'flierefluit' (een zelfgemaakte fluit) gemaakt kan worden. Ook werden verschillende sporen gezien van dassen. Daarnaast was op een aantal plassen te zien dat er kwel voorkomt. Op deze plaatsen veroorzaakt de ijzerbacterie een laagje wat lijkt op olievlekken. Er is een simpele truc om dit te testen is door een steentje in het water te gooien. Als de vlek ‘breekt’, gaat het om kwelfilmpje. Olievlekken trekken weer samen. Voor de natuurontwikkeling is kwel een goed teken, want over het algemeen gaat het dan om schoon en kalkrijk water.

Voor ons smaakte deze activiteit naar meer, wij hopen voor de deelnemers ook! Wellicht een herhaling in het voorjaar?

wandeling

DSCN4478

MicrosoftTeams-image (2) (1)

Terug naar de projectpagina 't Gulden Land