Stuw in Voordeldonkse Broekloop bij Kasteel Asten aan renovatie toe


Een stuw heeft onderhoud nodig om goed te blijven werken. Maar soms is dat niet meer voldoende en moet de stuw zelfs worden vervangen. Dat kan met ouderdom te maken hebben, of omdat het niet meer de juiste stuw is voor die plek. Stuwen zijn er in verschillende soorten en maten!

De stuw in de Voordeldonkse Broekloop aan de Kasteellaan in Asten valt eigenlijk in de laatste categorie. Hij moet nog handmatig worden bediend en kan soms tijdens piekbuien het water niet meer goed verwerken. De kans op wateroverlast voor de omgeving wordt daardoor steeds groter. Maar dit is een stuw die we niet zomaar kunnen vervangen.

Historische aanblik

De stuw ligt onder een brug op de weg naar Kasteel Asten dat uit de 14e eeuw dateert. Het kasteel en de brug hebben een belangrijke cultuur-historische waarde voor de omgeving. De stuw vormt onderdeel van de historische aanblik die behouden moet blijven. Om die reden is voor het ontwerp van de stuw jaren geleden ook een historisch architect in de arm genomen.

Stuw onder historische brug in Voordeldonkse Broekloop

Samen op zoek naar een oplossing

Dus onderzoeken we nu oplossingen zodat de stuw kan blijven, maar wel beter functioneert. Want voor de toekomst moet de stuw periodes van droogte, afgewisseld met flinke regenbuien aan kunnen. We trekken hierin samen op met gemeente Asten en Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten, waarin de bewoners van het kasteel zijn vertegenwoordigd. Momenteel werken we ideeën uit om tot een ontwerp te komen. Later in het jaar hopen we een ontwerp te hebben waarmee we de werkzaamheden kunnen voorbereiden.

Over Aa-dal Zuid

Dit project valt onder het programma Aa-dal Zuid waarin we onder andere met gemeenten Asten en Someren werken aan een klimaatrobuust en natuurvriendelijk Aa-dal.


Vragen over dit bericht? Neem contact op met:

Sander de Waard

Sander de Waard
Functie
projectleider
Telefoon
06-41 27 49 65
E-mail
sdewaard@aaenmaas.nl