Waterbericht oktober: terug naar normaal na drie ‘gemiddelde maanden’
Na augustus en september is ook oktober 2024 redelijk gemiddeld verlopen. Die drie ‘normale maanden’ op rij zorgen ervoor dat het watersysteem in ons werkgebied langzaam normaliseert, nadat we lange tijd juist volop de gevolgen merkten van een extreem natte periode. Wat dit betekent en hoe de situatie er verder voorstaat, lees je in dit waterbericht.
Weet je het nog? Oktober vorig jaar was kletsnat én vormde de start van een zeer natte periode die aanhield tot aan de zomer. In oktober 2023 viel er ruim 150 millimeter aan regen in ons werkgebied. Heel wat anders dan de 65 mm die we afgelopen maand noteerden. Die hoeveelheid is ook gebruikelijk voor de tijd van het jaar.
Waar merk je het aan dat het systeem normaliseert?
De afvoeren en waterstanden in ons gebied zijn gemiddeld voor de tijd van het jaar. De bodem in ons werkgebied is zeker niet droog, maar ook niet verzopen zoals een jaar geleden. Toen hadden boeren de grootste moeite om de oogst van het land te krijgen.
Hoe staat het met de grondwaterstanden?
De grondwaterstanden in ons werkgebied zijn normaal tot iets hoger dan gemiddeld voor de tijd van het jaar. Ten opzichte van een jaar geleden zijn ze wel fors lager, gemiddeld een halve meter (!). Wel zijn er een paar uitzonderingen: de natuurgebieden Deurnsche en Grote Peel, de Strabrechtse Heide en de Maashorst.
Op de laatstgenoemde twee plekken waren de grondwaterstanden ontzettend hoog gestegen, tot wel aan maaiveld in de winterperiode. In deze gebieden zakt het grondwater langzamer dan andere gebieden waardoor de grondwaterstand nu nog hoger is. Het zijn gebieden die traag reageren. Voor de Maashorst geldt op dit moment dat de grondwaterstanden stabiel zijn of licht dalen, nadat ze een jaar geleden op hetzelfde moment juist in een sterk stijgende lijn zaten.
Bij de Deurnsche Peel en Grote Peel hebben we de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in maatregelen om de kernen van de natuurgebieden natter te houden om zo stabiel mogelijke grondwaterstanden te krijgen. Denk daarbij aan de aanleg van waterbuffers rond De Deurnsche Peel.
Wat is de verwachting voor november?
De eerste weken van november verlopen waarschijnlijk droog, met gemiddelde temperaturen voor de tijd van het jaar. Daarmee verwachten we dat het watersysteem verder zal stabiliseren.
Ook dat staat in schril contrast met een jaar geleden. Toen was na oktober ook november kletsnat en kreeg het watersysteem te maken met zeer hoge grondwaterstanden, hoge afvoeren in onze beken en een bodem die totaal verzadigd was.
Schrijf je in voor onze nieuwsservice
Abonneer je op onze digitale nieuwsservice en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.
Recent nieuws
- Hey doorspoeler! Waar laat jij je frituurvet?10 december 2024
- Voortzetting samenwerkingsovereenkomst subsidie ‘klimaatbestendige maatregelen’ met As50+9 december 2024
- Veel bedrijvigheid op rioolwaterzuivering Land van Cuijk: grondige renovatie en uitbreiding9 december 2024
- Waterschap Aa en Maas wil verbod op PFAS; stoffen zitten ook in ons werkgebied in het water9 december 2024
- Dagelijks bestuurslid Sikko Oegema reikt de groen-blauwe handdruk uit voor agrarisch bedrijf BioPartners4 december 2024