Museumgemaal Caners in nieuw jasje met hulp van leerlingen en studenten


16 mei 2024

Samenwerken met leerlingen en studenten én ze zo wat leren over ons mooie werk. Dat doen we graag! De opdracht die we deze keer hadden, is er eentje die je misschien niet meteen verwacht als je aan een samenwerking met een waterschap denkt. We vroegen de leerlingen en studenten namelijk om hulp bij de herinrichting van museumgemaal Caners. Met dank aan hun inzet, creativiteit en expertise hebben we het interieur van het gemaal in een nieuw, modern jasje kunnen steken.

Interieurontwerpen van mbo’ers

Eerst werkten we samen met mbo-studenten van ‘het Talentatelier’ van het Koning Willem I college. We vroegen ze om een interieurstijl en indeling voor de tentoonstelling in ons museumgemaal te ontwerpen. Een interessante opdracht, want ze moesten rekening houden met de kaders die een monumentaal pand schept. Tegelijkertijd kregen ze de vrijheid om een hele nieuwe indeling voor de tentoonstelling te bedenken. In drie groepjes gingen de studenten van verschillende opleidingen - waaronder verzorging, Interieuradvies, Architectuur en ICT - aan de slag om vervolgens hun ontwerp in een moodboard aan ons te presenteren. Drie keer geslaagd! Hun ideeën, stijlen en indelingen hebben we daarom samengevoegd tot één nieuw, modern ontwerp.

Zelfgemaakte meubels van vmbo’ers

Om dit nieuwe ontwerp te realiseren, klopten we aan bij vmbo-leerlingen van het Hooghuis locatie ZuidWest in Oss. Deze creatieve leerlingen - met het profiel Bouwen, Wonen & Interieur - hebben het ontwerp van de meubels omgezet in werktekeningen, waarna ze in hun werkplaats op school zelf alle houten meubels zijn gaan maken. Het leverde ons mooie kasten en bankjes op en zuilen waarop je de opgezette dieren goed kunt bekijken. Deze gloednieuwe, zelfgemaakte meubels zijn de leerlingen bij het gemaal komen leveren en installeren. Het resultaat mag er zijn: mooi en degelijk werk waar we nog jaren plezier van hebben.

Geslaagde samenwerking

Kortom, een zeer geslaagde samenwerking die ons als waterschap leert hoe waardevol dit is. Wij als opdrachtgever aan tafel met studenten en leerlingen die zich ontpoppen als ware professionals. Veel van hen hadden bovendien nog nooit van het waterschap gehoord. Dat is nu met dit mooie resultaat wel anders!

Bezoek gratis onze gemalen Caners en van Sasse

Op zondag 26 mei stellen we museumgemaal Caners in Gewande en gemaal Van Sasse in Grave gratis open voor publiek. Dus pak je kans en duik in een stukje geschiedenis van ons waterschap. Rondleiders leggen je uit hoe gemalen al jarenlang helpen onze voeten droog te houden. Interesse? Kom langs! We zijn geopend van 11.00 tot 16.00 uur.