Drijflaag van benzine in de Aa in Den Bosch: vermoedelijk benzine uit een jerrycan


2 mei 2024

Op 30 april kregen we laat op de avond een melding van een drijflaag op de Aa in Den Bosch. We zijn ter plekke gaan kijken en dit bleek om olie te gaan. De olie heeft zich in de loop van de avond en nacht verdund en is inmiddels niet meer (goed) zichtbaar. Het is onbekend hoe de olie in het water terecht is gekomen, want we hebben geen directe oorzaak kunnen vinden. De olielaag is flinterdun, maar niet goed voor de waterkwaliteit.

Vermoedelijk benzine van een jerrycan

We vermoeden dat het om benzine gaat die afkomstig is van een jerrycan van een motorboot. Daarom willen we aandacht vragen aan bootbezitters om extra op te letten met de tank. Door het warmere weer deze dagen kan de tank eerder gaan lekken, omdat benzine bij een hogere temperatuur uitzet. In de zon zou er brandstof door de tankopening of de brandstof-ontluchting kunnen lekken. Daarom is het ook verstandig om de tank niet helemaal vol te tanken. Pas ook op met aftanken, dat je het laatste beetje benzine niet knoeit.

Opruimactie gezonken en afgedreven boten in de Aa

Eerder ruimden we in samenwerking met de gemeente Den Bosch vaartuigen op die (deels) waren gezonken of afgedreven in de Aa. De boten zorgen niet alleen voor een rommelig uiterlijk, maar leiden soms ook tot gevaarlijke situaties.

We blijven scherp op gezonken en afgedreven boten in de Aa. Als zo’n situatie met een gezonken boot weer ontstaat, grijpen we weer in en voeren we de boot af.

Zie je een drijflaag op het water?

Ruik of zie je iets vreemds in of rondom water? Meld dit dan bij waterschap Aa en Maas via deze pagina. Wij bekijken dan wat er aan de hand is en welke actie nodig en mogelijk is. Overige meldingen in de openbare ruimte kun je maken op deze pagina op de website van de gemeente ‘s Hertogenbosch.

Laten we samen zorgen voor goed en veilig vaarwater dat aantrekkelijk is voor alle mensen die er gebruik van maken.