Media-aandacht voor een heldere missie: Gezuiverd rioolwater drinkbaar maken


20 maart 2024

In een waterfabriek wordt schoon water gemaakt. In een Ultieme waterfabriek, ultiem water dat zó schoon is dat het drinkbaar wordt. In Emmen staat zo’n Ultieme Waterfabriek bij de rioolwaterzuivering NieuWater. Hier ontspringt een bron van innovatie waarvan wij 1 van de 14 betrokken partners zijn.

Vier jaar lang onderzoeken wij hoe we met de juiste techniek rioolwater extra schoon kunnen maken. Zo schoon dat het niet geloosd hoeft te worden op het oppervlaktewater maar direct als drinkwater kan worden ingezet, of naar de land- of tuinbouw kan, of naar de industrie als proceswater. Ook onderzoeken we nog andere manieren om deze bron voor zoet water in te zetten. Dat is nodig, omdat voldoende schoon water in de toekomst steeds meer onder druk komt te staan, door droogte, vervuiling en de bevolkingsgroei.

Pionier

Met dit onderzoek zijn wij met onze partners niet alleen pionier in technologie, maar ook in beleid. Tijdens het onderzoek tot 2027 brengen we ook in kaart  welke wetten en regels moeten veranderen voor toepassingen van ultiem gezuiverd rioolwater op grote schaal.

Lees meer over de Ultieme Waterfabriek op de website van STOWA

De Ultieme Waterfabriek in het nieuws

NOS, RTV Drenthe en NPO Radio 1 besteedden aandacht aan de Ultieme Waterfabriek in hun uitzendingen.

Bekijk hier de uitzending van NOS terug en de uitzending van RTV Drenthe. En luister hier de uitzending van NPO Radio 1 terug.

Media-aandacht voor de Ultieme Waterfabriek.