Publieksprijs voor innovatieve ‘knikkerbaan’ bij Aa en Maas


2 februari 2024

Bij de landelijke waterinnovatieprijs heeft de innovatie van Torwash, die op onze rioolwaterzuivering in Land van Cuijk staat, de publieksprijs ontvangen. De waterinnovatieprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt en is een initiatief van de Unie van Waterschappen, het Waterschapshuis, de Nederlandse Waterschapsbank en STOWA. Zij willen daarmee innovatieve projecten rond waterbeheer zichtbaar maken en het delen van kennis stimuleren.

De landelijke waterinnovatieprijs heeft maar liefst 60 prachtige inzendingen opgeleverd. Het publiek vond de innovatie, de Torwash knikkerbaan, het meest baanbrekend. Maar liefst 10 procent van de stemmen ging naar Torwash, een constructie die lijkt op een knikkerbaan en te vinden is op de rioolwaterzuivering in het Land van Cuijk. Waar het om draait is de Torwash-techniek, die ervoor zorgt dat slib wordt ontwaterd en de klimaatvoetafdruk flink wordt verkleind. Op naar een klimaatneutraal waterschap! Onze projectleider, Jantien de Jong, is blij met de publieksprijs, net als co founder Pavlina Nanou. En wij zijn dat natuurlijk ook!

Uitreiking publieksprijs aan Jantien de Jong en Pavlina Nanou.

Felicitaties voor jurywinnaars

Wij feliciteren ook alle door de jury verkozen winnaars. In de categorie ‘briljantjes’ Waterschap Vechtstromen, in de categorie ‘gezonde leefomgeving’ Hoogheemraadschap van Delfland, in de categorie  ‘de dijken de toekomst’ Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, in de categorie ‘water en bodem sturend’ Brabantse Delta. Geniet van jullie welverdiende prijs!

Over Torwash

Torwash is een experimentele slibverwerkings­techniek die we ontwikkelen met: Torwash bv, STOWA, RvO, TNO, Eneco, Witteveen+Bos, Paques, HydroBusiness, Limburg Filter, CEW, waterschap Rivierenland en waterschap Zuiderzeeland. Eliquo Water & Energy bouwde het systeem.

De Torwash installatie op de rioolwaterzuivering in Land van Cuijk.

Lees hier het uitgebreide verhaal over de werking van de Torwash installatie: Torwash verkleint klimaatvoetafdruk zuivering Land van Cuijk - Waterschap Aa en Maas