Waterbericht maart 2024: we gaan kletsnat het droogteseizoen in


4 april 2024

Somber weer, weinig zonneschijn en ook weinig verdamping. Zo valt de maand maart samen te vatten. De bodem is tegelijkertijd nog altijd kletsnat. En dat terwijl op 1 april – geen grap - officieel al weer het droogteseizoen is begonnen. Wat dit betekent en hoe het watersysteem er verder voorstaat, lees je in dit waterbericht.

Hoe ‘nat’ was maart?

Na de natte maand februari is maart qua neerslag redelijk normaal verlopen. Het weer was wisselvallig, maar grote hoeveelheden neerslag bleven uit. In ons werkgebied ging het in totaal om 42 tot 73 millimeter. Ter vergelijking: gemiddeld valt in maart zo’n 55 mm.

Door de regen van afgelopen maanden is er tot nu toe in 2024 wel veel meer neerslag gevallen dan normaal is voor het eerste kwartaal van het jaar. Er is momenteel een neerslagoverschot van zo’n 165 mm. Dat betekent dat er 165mm meer regen is gevallen dan dat er water in de atmosfeer is verdampt. Normaal is er rond deze tijd van het jaar een neerslagoverschot van circa 105 mm.

Hoe staat het nu met het grondwater?

De grondwaterstanden waren aan het begin van maart hoog tot zeer hoog voor de tijd van het jaar. Omdat er een gemiddelde hoeveelheid neerslag viel, zijn de grondwaterstanden over het algemeen weer een beetje gedaald. Ze staan nu op waarden die normaal of iets hoger zijn voor de tijd van het jaar.

Op de hoge gronden van onder meer de Maashorst en Strabrechtse Heide is er nog altijd sprake van  hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Dat zijn gebieden die veel regenwater kunnen opnemen en ook zeer afhankelijk van neerslag zijn; typische infiltratiegebieden. Lokaal staan de grondwaterstanden er nu tot wel een meter hoger dan je gemiddeld mag verwachten.

Grondwaterstanden op 3-4-2024

Bekijk de actuele waterstanden in ons waterdataportaal

Het is overal nat, maar toch is het ‘droogteseizoen’ begonnen. Hoe kan dat?

Jaarlijks begint met ingang van april officieel het droogteseizoen. Dat heeft te maken met de stijgende temperaturen, waardoor verdamping toeneemt. En met het groeien van bomen en planten, die veel water uit de bodem nodig hebben.

De Brabantse waterschappen bepalen aan het begin van de maand of er voor april en mei een verbod moet komen voor het beregenen van grasland met grondwater. Dit jaar is dat niet het geval. Na een erg natte herfst en winter is dat natuurlijk geen verrassing. Het blijft overigens wel verstandig om spaarzaam te zijn met (grond)water. Een droge en warme periode kan zo weer aanbreken.

Na kletsnatte maanden geen verbod nodig op graslandberegening

Wat zijn de verwachtingen voor april?

De eerste week van april gaat volgens de huidige verwachtingen regenachtig verlopen, met tussen de 25 en 45 mm regen. Hierdoor zullen de grondwaterstanden weer wat stijgen.

Ook neemt de afvoer van water wat toe. De ondergrond is nog steeds vrij verzadigd, waardoor regenval snel is terug te zien in de waterstanden. Ook een relatief kleine bui leidt nog steeds tot een behoorlijke verhoging van afvoer en waterstand.