Hoe werken we veilig tijdens steeds extremer weer?


24 april 2024

Flinke regenval, een storm of langdurig hoogwater. We hebben steeds vaker extreem weer. Hoe gaan we daarmee om tijdens ons werk? En vooral: hoe blijven we dan veilig werken? Die vraag stond centraal tijdens een training over sterk stromend water. We willen natuurlijk goed voorbereid zijn en incidenten voorkomen.

Als het weer steeds extremer wordt, nemen ook de risico’s voor onze medewerkers toe. Stromend water brengt meer en andere gevaren met zich mee dan stilstaand water. Door de vele regen die de laatste maanden valt, stromen de kleine en grote rivieren in ons gebied nu behoorlijk snel.

Zelf ervaren werkt het best

De training was dan ook geen overbodige luxe. Want wat moet je vooral wel en niet doen als je in sterk stromend water valt? Het zelf ervaren, werkt natuurlijk het beste. Onder professionele begeleiding van het bedrijf Eurosafe keken we dan ook wat het in de praktijk betekent.

Zo is het bijvoorbeeld beter om te blijven zwemmen en niet te proberen te gaan staan of lopen. Dit omdat je niet weet wat er onder water is en je eventueel bekneld kunt raken. Achter een stuw is het ook opletten geblazen. Afhankelijk van het hoogteverschil, de hoeveelheid water en de snelheid kan er dan een wasmachinetrommel-effect optreden. Het water maalt rond en waar het diep is, kom je zelf niet meer weg. Een reden om langs de waterkant ook met z’n tweeën te zijn in plaats van alleen.

Veilig door weer en wind

Dat onze collega’s onze dijken, sloten en beken veilig houden door weer en wind wisten we al. Fijn om te weten dat ze ook constant bijleren hoe ze zelf het veiligst blijven.