Levende 'grasmaaiers' grazen om exoten in bedwang te houden


11 april 2024

Samen met de gemeente Gemert-Bakel zijn we bij de Snelleloop in Milheeze gestart om schapen een stuk te laten begrazen langs de beek. Bedoeling is om de plaagsoorten de Japanse duizendknoop en reuze berenklauw in bedwang te houden en wie weet wat terug te dringen.

Als we de natuur haar gang laten gaan, komt alles toch goed? Nee, in de praktijk is dat helaas anders. Geven we de natuur vrij spel, dan raken sloten en beken verstopt, dijken verzwakt en neemt de waterkwaliteit af door het verlies van biodiversiteit. We moeten de natuur dus een handje helpen. We besteden veel geld aan het bestrijden én voorkomen van overlast door plaagsoorten.

Schaapjes tegen exoten
Schapen begrazen een stuk langs de Snelleloop in Milheeze

Welke soorten zijn het grootste probleem?

De grootste probleemsoorten die we in ons werkgebied zien, zijn de Aziatische duizendknopen (Japanse, Sachalinse of Boheemse duizendknoop), de reuzenberenklauw (uit de Kaukasus), de grote waternavel (uit Noord- en Zuid-Amerika) en niet te vergeten de watercrassula (uit Australië en Nieuw-Zeeland).

Hoe komen deze plaagsoorten in Nederland?

Vaak zijn deze natuurlijke stoorzenders ons land binnengekomen als sierplant voor in de tuin, of als vijver- of aquariumplant. We kunnen het daarom niet vaak genoeg benadrukken: gooi snoeiafval en aquariumplanten NOOIT weg in de natuur. Gooi ze bij het restafval, dus niet eens in de groenbak.

Kijk voor meer informatie op onze pagina Plaagsoorten en exoten