"Afgelopen winter nat? Als we een keer écht pech hebben, loopt álles onder water" aldus watergraaf Erik de Ridder en dijkgraaf Mario Jacobs


11 april 2024

Overstroomde beken, kelders vol water, onbegaanbare akkers. De extreem natte winter bracht niet alleen water, maar ook vragen. De waterbazen maken de balans op. Dat lees je terug in een uitgebreid interview met Eindhovens Dagblad.

,,Dit is waar we bang voor zijn”, zegt dijkgraaf Mario Jacobs op de vraag waar extreme regen in de toekomst toe kan leiden. Hij beent naar de kaart aan de muur en wijst naar de Maas en de beken in het gebied. ,,Dat we drie keer zes gooien in één beurt. Dan zijn we de sjaak.”

Eén keer zes is dat het zo lang en veel regent, dat net als afgelopen maanden de beken tot de rand toe vol staan en de grond verzadigd is. Twee keer zes: hoge waterstand op de Maas waardoor de Dommel en de Aa hun water niet meer kwijt kunnen in de rivier, zodat de beken overstromen. Derde keer zes: piekbuien. Heftige regen die alles blank zet, want het water kan geen kant meer op. ,,En dan zijn we weg.”

Níét, benadrukt hij, omdat er dijken doorbreken of oncontroleerbare stromen ontstaan zoals in 2021 in Limburg en de Ardennen. Wel omdat in delen van de regio 30 tot 40 centimeter water kan komen staan. En dat is meer dan overlast. ,,Dan heb je het over maatschappelijke ontwrichting.”

Hij weet hoe de dobbelstenen nog een vierde keer op zes kunnen rollen: als er een westerstorm ontstaat, die niet alleen het water op zee opstuwt, maar tot aan Lith zorgt voor een hogere waterstand in de Maas. Waardoor de afvoer van de beken, bij Den Bosch, nog verder stokt.

Lees het volledige artikel op de website van Eindhovens Dagblad

We bereiden ons voor op weersextremen

De moraal van het verhaal is dat we het extreme weer we niet in de hand hebben. Maar we kunnen ons er wel op voorbereiden. Wat we vooral nodig hebben, is ruimte voor water. Mario Jacobs: ,,De urgentie mag gevoeld worden. Maar we willen geen paniekzaaierij. Keep calm and carry on, gewoon doorgaan met voorbereiden, dat doen wij als waterschappen.”

Kijk op onze projectenkaart om te zien waar wij als waterschap dagelijks werken aan projecten om in droge tijden water langer vast te houden en in tijden van wateroverlast water te bergen, of versneld af te voeren.

Kun je het Premium-artikel online niet lezen?

Lees dan dit PDF-document van het interview (pdf, 269 kB)

Dijkgraaf Mario Jacobs van Aa en Maas (links) en watergraaf Erik de Ridder van De Dommel (rechts).
Foto: Marc Bolsius