"Dankzij de wadi trekt mijn tuin steeds meer leven aan"


24 april 2024

Bij het aanleggen van zijn landschapstuin had Jan Derks uit Wanroij drie doelen: beter omgaan met water, meer verschillende planten en dieren aantrekken en natuurbeleving creëren. “Achterin de tuin heb ik een wadi (een soort kuil) gemaakt. De grond die daaruit kwam, heb ik op andere plekken verwerkt. Zo ontstonden er mooie glooiingen. Als het flink regent loopt de wadi vanzelf vol. Daarna trekt het water langzaam de bodem in. Hierdoor wordt het water beter vastgehouden en is de bodem bijna nooit te droog. En de tuin trekt nu van alle kanten leven aan.”

Vang regen op en krijg subsidie

Regen, regen, en nog eens regen. Hoewel het misschien niet altijd leuk is, is het wel een uitgelezen kans om te benadrukken hoe belangrijk het is om regenwater op te vangen en te laten infiltreren in de grond. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een regenton, wadi of infiltratiekratten. Regenwater hoort thuis in de bodem, niet in het riool. Het is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor je tuin, het milieu en zelfs voor het rioleringssysteem. Door regenwater niet onnodig te zuiveren, kan het riool beter omgaan met de overvloedige neerslag.

Goed nieuws: je kunt nu subsidie aanvragen!

Als je overweegt om bijvoorbeeld een wadi aan te leggen of een regenton te kopen en af te koppelen, hebben we goed nieuws voor jou: je komt in aanmerking voor subsidie! Je krijgt dan ene deel van de kosten terug. Ontdek meer over de verschillende maatregelen waarvoor je subsidie kunt aanvragen, de voorwaarden en het bedrag dat je kunt terugkrijgen. Met onze klimaatsubsidie streven we ernaar om jou financieel te ondersteunen bij het realiseren van een watervriendelijke tuin.

Lees hier meer over onze klimaatsubsidie

Inspiratie nodig?

Ben je benieuwd naar wat anderen zoals Jan Derks al hebben gedaan? Neem dan een kijkje in onze online inspiratiegids voor watervriendelijke tuinen. Hier vind je foto's, handige tips en persoonlijke verhalen die je kunnen inspireren!

Bekijk onze inspiratiegids voor watervriendelijke tuinen