Beleef 24 april de nieuwe natuur langs de Graafsche Raam


17 april 2024

De herinrichting van de Graafsche Raam tussen de Beerschemaasweg en Gemaal van Sasse is klaar! Samen met o.a. IVN Grave en de gemeente Land van Cuijk hebben we de beek meer natuurlijk gemaakt. Door bijvoorbeeld de aanleg van flauwe oevers en moeraszones. We nodigen je woensdag 24 april tussen 16:00 en 17:30 uur uit bij Gemaal van Sasse om het gebied te herontdekken. Wandel mee met de projectleider en hoor wat we hebben gerealiseerd of neem een kijkje in Gemaal van Sasse of de historische kazemat.

Ruimte voor water, natuur, mens én dier

De natuur heeft een boost gekregen en dat is goed zichtbaar! Over een traject van ruim 3,5 kilometer is een ecologische verbindingszone gemaakt met natuurlijke oevers, poelen en fauna passages. Deze natuurstrook is een verbinding tussen natuurgebieden. Planten en dieren hebben zo meer leefruimte en verplaatsen zich veilig. Er is zeker ook aan de recreant gedacht door de aanleg van bijvoorbeeld struinpaden en kano opstapplaatsen. Je kan nu van Gemaal van Sasse tot aan de Beerschemaasweg vrijwel overal vlak langs de beek wandelen. Ook kan je een groot deel langs de Graafsche Raam fietsen. De beek speelt daarnaast een belangrijke cultuurhistorische rol, dit is meer zichtbaar gemaakt door bijvoorbeeld kazemat vrijer te maken van begroeiing. Samen met IVN Grave hebben we een plan bedacht voor het perceel bij Gemaal van Sasse. We hebben het ingericht met insectenhotels, wilgentunnels, plukvelden, fruitbomen en nog veel meer. Dagelijks bestuurslid Ernest de Groot over de herinrichting: “Ik ben trots dat we deze plannen samen met de omgeving hebben bedacht en dat ze nu gerealiseerd zijn. Nu is het tijd om er samen van te gaan genieten en de natuur zijn gang te laten gaan. De komende maanden zal het gebied nog meer gaan groeien en bloeien. Dan wordt het een prachtige natuurlijke parel om doorheen te struinen.”

“Ik ben trots dat we deze plannen samen met de omgeving hebben bedacht en dat ze nu gerealiseerd zijn. Nu is het tijd om er samen van te gaan genieten."

Beleef de nieuwe natuur!

Tijdens de feestelijke opening kan je samen met de projectleider een wandeling maken vanaf Gemaal van Sasse langs de Graafsche Raam, vlak langs de nieuwe natuur. Op twee tijden vertrekt de wandeling (16:00 en 17:00), deze duurt ongeveer een half uur. Je hoeft je vooraf niet aan te melden. Ook zijn deze middag speciaal het Gemaal van Sasse open en de twee historische kazematten nabij het gemaal. Ontdek zo in één middag het nieuwe verhaal van de Graafsche Raam én de rijke historie van het gebied.

  • Datum: woensdag 24 april 2024
  • Tijd: tussen 16:00 en 17:30 uur
  • Start wandeling: de eerste wandeling vertrekt om 16:00 uur en de tweede om 17:00 uur. Aanmelden is niet nodig.
  • Locatie: Gemaal van Sasse (Mars en Wijthdijk 1, Grave). Er is beperkte parkeergelegenheid, dus probeer op de fiets te komen of te carpoolen.

Tip: hou het weerbericht in de gaten en draag goede wandelschoenen.

Dronefilm

Wil je alvast een voorproefje van de veranderingen in het gebied? Vanuit de lucht is dit heel goed te zien, dus daarom hebben we droneopnamen gemaakt. Deze indrukwekkende beelden zijn gebundeld in één film. Bekijk de dronefilm op www.aaenmaas.nl/graafscheraam. Op deze pagina is ook meer informatie te vinden over de gerealiseerde werkzaamheden langs de Graafsche Raam.


Vragen? Neem contact op met

Joost Jansen

Joost Jansen 1 Aa en Maas
Functie
Projectleider
E-mail
joostjansen@aaenmaas.nl