Start bouw dassenburcht Megen om dassen uit de Maasdijk te weren


14 september 2023

In Megen zijn we gestart met de bouw van een dassenburcht. Deze burcht is geen gewoon bouwwerk, maar een belangrijke stap in het beschermen van onze dijken tegen de graaflustige dassen. We zijn druk bezig met het weghalen van dassenholen en -burchten uit onze dijken om ervoor te zorgen dat ze onze dijken niet verzwakken. In Megen creëren we van een alternatieve leefomgeving voor deze beschermde diersoort.

Waarom zijn dassen een uitdaging voor onze dijken?

Dassen, met hun charmante gestreepte gezichten en ondergrondse levensstijl, zijn een beschermde diersoort in Nederland. Ze hebben de neiging om in en onder dijken te graven, wat zorgt voor verzwakte dijken. Dassen breiden hun leefgebied in Nederland gestaag uit, en in veel gebieden zijn ze welkom. Maar in de Maasdijk zorgen ze voor onveilige situaties zorgen.

Een nieuwe plek om te wonen voor dassen

Als de dassenholen relatief nieuw zijn, mogen we ze meteen verwijderen van de provincie. Maar als een dassenfamilie al een tijdje in een bepaalde burcht woont, moeten we een alternatieve woonplek voor hen creëren voordat we de bestaande burcht kunnen verwijderen. Deze alternatieve burcht is een 'dassenterp', een heuvel binnen hun eigen leefgebied, die zo goed mogelijk de natuurlijke leefomgeving van de das nabootst. Deze dassenterp bevat tunnels en verblijfkamers om de dassen een comfortabel en veilig onderkomen te bieden.

Het voorbeeld in Rosmalen

Rosmalen was de locatie van de allereerste alternatieve dassenburcht. Dankzij de steun van de gemeente Den Bosch werd tijdens de aanleg van het Kanaalpark een heuvel met gresbuizen gecreëerd. Deze diende als nieuwe woonplaats voor de dassen. Dit stelde ons in staat om de burcht in de dijk bij de Koornwaardstraat te verwijderen, wat essentieel is om de dijk te versterken.

Ook op andere plekken

Op nog tien andere plaatsen moeten we iets vergelijkbaars te doen om onze dijken ‘dasvrij’ te maken. Je leest er binnenkort meer over op onze website.

De aanleg van de dassenburcht in de media

De aanleg van de dassenburcht in Megen is volop in de het nieuws.

Lees het artikel over de dassenburcht in het Brabants Dagblad

Lees het artikel over de dassenburcht bij DTV Nieuws