Kleine grondwaterput in Brabant vanaf 1 september melden bij waterschap


31 augustus 2023

De Brabantse waterschappen roepen alle gebruikers van kleine grondwaterputten op om hun put vanaf 1 september te melden. Dit geldt voor inwoners en bedrijven. Het doel is meer inzicht in het grondwatergebruik in Brabant te krijgen. Van het kleine grondwaterverbruik is dat nog onvoldoende duidelijk. Meer inzicht is hard nodig in een droger wordend Brabant.

Grondwatersysteem uit balans

De afgelopen jaren verdroogt Brabant steeds meer. Het grondwatersysteem is uit evenwicht. Met elkaar halen we in Brabant steeds meer grondwater uit de grond, dan dat erin komt. En dat moeten we veranderen. Daarom werken wij samen met andere organisaties aan herstel van de beschikbaarheid van voldoende grondwater. Nu en in de toekomst. Om dat goed te kunnen doen, hebben we meer inzicht nodig in ál het grondwatergebruik. Ook van de vele kleine grondwaterputten. Voor grote grondwatergebruikers gelden al jaren regels en een vergunningplicht.

Het melden van een kleine grondwaterput is mogelijk vanaf 1 september. Voor die tijd kon dit nog niet. Daardoor is onvoldoende bekend waar en hoeveel grondwater men gebruikt in bijvoorbeeld tuinen,  bedrijven en openbaar groen. Als we beter weten hoe dit gebruik invloed heeft op het grondwater, kunnen we betere maatregelen nemen om het grondwatersysteem te herstellen.

Wat is een kleine grondwaterput?

Particulieren, bedrijven, gemeenten en agrariërs maken gebruik van kleine grondwaterputten. Die pompen maximaal 10 m3 water op per uur. Eén kubieke meter water is 1000 liter, dat betekent dus 10.000 liter water per uur. Het woord klein kan daarom verwarrend zijn. Ooit is gekozen voor klein om het verschil met grote grondwatergebruikers voor industrie, drinkwater en landbouw duidelijk te maken.  Met water uit kleine grondwaterputten sproeien mensen bijvoorbeeld de tuin of spuiten ze stof en vuil af. Ook wordt het gebruikt om vee te laten drinken, producten te wassen of nat te houden.

Onder welk waterschap val ik?

Via de postcodezoeker op de website van www.waterschappen.nl kun je controleren onder welk waterschap je valt.

  1. Ga naar de postcodezoeker op de website van www.waterschappen.nl
  2. Selecteer Open de postcodezoeker
  3. Vul je postcode in en dan zie je onder welk waterschap je valt.

Melden van kleine putten

Particulieren, bedrijven, boeren en gemeenten kunnen hun kleine grondwaterput gratis en online bij ons melden. Dit kan vanaf 1 september 2023. De melding is vrijwillig. Je helpt ons daarbij om een beter inzicht te krijgen in het totale grondwatergebruik bij kleine onttrekkingen.

Ik meld mijn kleine grondwaterput

Meer informatie

Lees meer over het melden van kleine grondwaterputten op onze informatiepagina via onderstaande button.

Meer informatie over het melden van kleine putten

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice