'Het is dweilen met de kraan open. Maar we moeten wel blijven dweilen'
We mogen hem niet zijn gang laten gaan. Planten krijgen geen zonlicht, zuurstof verdwijnt, en vissen zullen ook niet meer te zien zijn. De Grote Waternavel verstikt ons waterleven. Collega Wiet van Bragt waarschuwt bij Omroep Brabant voor deze groene bedreiging. “De plant vormt een verstikkend tapijt in sloten en laat alles sterven. Het blokkeert stroming en bedreigt de waterafvoer.”
Collega Wiet van Bragt ziet ook bij Cromvoirt de opmars van de grote waternavel met lede ogen aan. De plant heeft zich van de ene kant van de Nieuw Bossche sloot naar de andere kant gewerkt. "Dit wordt een heel hecht vlechtwerk, dikke matten. Er ligt een heel tapijt en als je er niks aan doet is de hele sloot straks groen." Dat is heel slecht nieuws voor al het andere leven in de sloot. "Onder die mat sterft alles af. Plantjes krijgen geen zonlicht, het zuurstof neemt af en dan komen er ook geen vissen meer."
En er is nog een probleem: het tapijt van waternavel op het water houdt ook de stroming van het water tegen. “Wij moeten er bij het waterschap voor zorgen dat het water wordt aan- en afgevoerd. Ook dat loopt gevaar door deze plant.”
Dringende oproep
De grote waternavel werd jarenlang als vijverplant ingevoerd. Sinds 2016 mag dat niet meer in Europa. Maar het kwaad is al geschied. Mensen die van hun vijver af wilden hebben de plant weggegooid. Dat deden ze vaak in de sloot als de groenbak vol zat. "'Want het is toch natuur', denken mensen dan", zegt Wiet.
Daarom doet hij nog maar eens dringende oproep. "Als je exotische planten uit de tuin of uit het aquarium kwijt wilt, gooi ze dan niet in de sloot en ook niet in de groenbak. Het moet bij het restafval. Dan wordt het vernietigd en kan het geen kwaad meer."
Interview met onze beleidsadviseur natuurlijk en recreatief water Wiet van Bragt
Artikel van Omroep Brabant
Lees het artikel over de grote waternavel van omroep Brabant
Recent nieuws
- Voortzetting samenwerkingsovereenkomst subsidie ‘klimaatbestendige maatregelen’ met As50+9 december 2024
- Veel bedrijvigheid op rioolwaterzuivering Land van Cuijk: grondige renovatie en uitbreiding9 december 2024
- Waterschap Aa en Maas wil verbod op PFAS; stoffen zitten ook in ons werkgebied in het water9 december 2024
- Dagelijks bestuurslid Sikko Oegema reikt de groen-blauwe handdruk uit voor agrarisch bedrijf BioPartners4 december 2024
- Waterbericht november: grondwater blijft hoog, stuwen staan laag4 december 2024