Afsluiting ‘olifantenpaadje’ bij Maasdijk in Oud-Empel


19 september 2023

De snelste weg is niet altijd de beste route. Dit blijkt onder andere onderaan de Maasdijk in Oud-Empel. Daarom sluiten waterschap Aa en Maas en Natuurmonumenten het ontstane olifantenpaadje (sluiproute) binnenkort af.

De dijk is op deze plek niet ingericht als wandelpad. Daardoor veroorzaken wandelaars onbewust kale plekken op de dijk, wat leidt tot erosie. Bij hoogwater spoelt het zand hier sneller weg, wat de dijk zwakker maakt. Daarnaast is het niet de meest veilige route; er zijn al meerdere mensen vervelend uitgegleden op dit stuk dijk. Tot slot komt het huidige sluippaadje uit op particulier terrein.

Goede afstemming met de omgeving

Waterschap en Natuurmonumenten zijn niet over een nacht ijs gegaan bij het besluit. Er is contact geweest met diverse partijen, waaronder de wijkraad, bestuursraad en enkele omwonenden. Voor de veiligheid van zowel de dijk als de mens en met oog voor het aanwezige particuliere eigendom, blijkt dat afsluiten de beste oplossing is. De wandelaars die van het paadje gebruik maakten, vinden binnen een paar honderd meter twee andere paden naar de uiterwaarden die wel als wandelpad zijn ingericht. Er zijn inmiddels paaltjes geplaatst met daarop pijltjes die wijzen naar deze toegangswegen.

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice(opent in nieuw venster)