Natuurvriendelijk inrichten van beken en sloten: wat houdt dat eigenlijk in?


6 oktober 2023

Van Den Bosch tot aan de Limburgse grens. In ons werkgebied richten we op verschillende plekken beken en sloten natuurvriendelijk in. Zo zijn we sinds deze week aan de slag bij de Engelense aanvoersloot, bij het Engelermeer in - je raadt het al - Engelen. Maar wat houdt natuurvriendelijk inrichten eigenlijk in? En hoe kan dat dan eruitzien?

Eigenlijk gaat het bij natuurvriendelijk inrichten om nieuwe natuurstroken aanleggen langs beken en sloten. Dat doen we om de natuurstroken die er al liggen met elkaar te verbinden. Of om juist een verbinding te leggen met omliggende natuurgebieden. Er ontstaat daardoor meer leefruimte voor planten en dieren. Dat is goed voor de verschillende soorten planten en dieren, en de waterkwaliteit. Zo dragen we bij aan schone, gezonde en natuurlijke wateren.

Maatwerk

Hoe we dan inrichten, hangt af van verschillende factoren. Onze bestuurder Ernest de Groot vertelt hierover in de onderstaande video. Gaat het bijvoorbeeld om een beek of sloot? Is er voldoende stroming van het water? Wat voor plant- en diersoorten leven er al? Zo bepalen we wat er nodig is en komen we tot een ontwerp dat we afstemmen met omwonenden en perceeleigenaren.

foto nieuwsbericht
Zwanenbloem: een indicator van goed en gezond water

Voorbeelden

Bij een beek kan het bijvoorbeeld gaan om het extra planten van bomen en struiken die voor voldoende schaduw zorgen op het water. Dan blijft de watertemperatuur meer stabiel. Of het kan gaan om houtpakketten in het water zodat er meer afwisseling in de stroming komt, en kleine waterdieren een schuilplek hebben. Bij een sloot kunnen we de oevers verflauwen om de ontwikkeling van waterplanten en –dieren te stimuleren. Onze ecoloog Bart Niemeijer laat in de video enkele voorbeelden uit de praktijk zien.

Mooier landschap

Het natuurvriendelijk inrichten van beken en sloten is niet alleen nuttig. Vaak zorgt het ook voor een fraaier landschap als de oevers weer mooi zijn begroeid. Je kunt er zomaar een prachtige Zwanenbloem tegenkomen! Een indicatie is van goed en gezond water, vertelt Bart. Voelt dan toch een beetje als een kroon op het werk.

Bekijk de uitleg van Ernest en Bart

Meer informatie

Bekijk het overzicht van beken en sloten die we natuurvriendelijk inrichten